JE LI NAJTRAŽENIJI TERORIST ŽIV?

VELIKA PREVARA VOĐE IS-a Kalif se proglasio mrtvim da ga više ne bi proganjali?

Amerikanci su uništili konvoj od deset oklopnjaka IS-a te napali kuću u kojoj su sastančili teroristički lideri. Al-Bagdadi se nije pojavio kako bi se potvrdilo da je dobro, a i svjesno je puštena informacija da je poginuo, čak uz slike za koje je otkriveno da su lažne
An image grab taken from a propaganda video released on July 5, 2014 by al-Furqan Media allegedly shows the leader of the Islamic State (IS) jihadist group, Abu Bakr al-Baghdadi, aka Caliph Ibrahim, adressing Muslim worshippers at a mosque in the militant-held northern Iraqi city of Mosul. Baghdadi, who on June 29 proclaimed a "caliphate" straddling Syria and Iraq, purportedly ordered all Muslims to obey him in the video released on social media. AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED ==
 AFP

Irački su izvori jučer potvrdili da je lider Islamske države, samoproglašeni kalif Abu Bakr al-Bagdadi, ipak ranjen u napadima koalicijskih snaga u petak kasno navečer ili u subotu rano ujutro.

Iako izvori nisu pretjerano vjerodostojni, izjava ministra obrane Kaleda al-Abadija u nedjelju navečer može biti relevantan podatak o sudbini al-Bagdadija. Naime, još u subotu navečer američko vojno zapovjedništvo za taj dio svijeta potvrdilo je da je u blizini Mosula uništen konvoj s najmanje deset oklopnih vozila.

No, informacije iz drugih izvora su govorile da je al-Bagdadi ranjen u napadu na kuću u kojoj je održavao sastanak s liderima IS-a u tom dijelu Iraka te da je lokalni zapovjednik te džihadističke skupine u tom napadu ubijen.

Odmah nakon toga su se na društvenim mrežama počele pojavljivati poruke IS-a i njihovih pristaša koji su tvrdili da to nije točno i da je al-Bagdadi dobro.

Dvojbe su razumljive: kalif je cijelo vrijeme, još od 2010. kad je krenuo u rat u Siriji - nakon što je pušten iz američkog zatvora u Iraku - pomno skrivao identitet i nastojao biti što manje prisutan u javnosti.

U javnosti se pojavio jedini put od početka snažne vojne ofenzive IS-a kojom je, nakon što je osvojen sjeveroistok Sirije, osvojen i gotovo cijeli sjever Iraka - bilo je to početkom srpnja ove godine kad je proglasio kalifat i zatražio od svih muslimana da mu se pokore i prihvate njegovu vlast.

Interes medija izazvala je činjenica da je nakon snažnog udara na socijalne mreže u subotu, sljedećih dana nastupilo lagano povlačenje zagovornika IS-a koji su ostali bez argumenata.

Naime, al-Bagdadi se nije pojavio kako bi se potvrdilo da je dobro, a i svjesno je puštena informacija da je poginuo, čak uz slike za koje je otkriveno da su lažne. Dijelom i zbog toga da bi prestao biti metom američkih progonitelja.

Američko Ministarstvo obrane priopćilo je kako “ne može potvrditi da je al-Bagdadi bio među osobama u konvoju”, ali je dalo mašti na volju rečenicom kako se i tim napadom potvrđuje “pritisak koji nastavljamo na terorističku mrežu IS”.

Sve je dodatno zakuhala poruka na Twitteru glasnogovornika IS-a, Abu Muhameda al-Adnanija, u kojoj piše: “Možda smatrate da kalifat završava mučeništvom kalifa. Uvjeravam islamsku naciju da je emir Abu Bakr al-Bagdadi dobro i želim mu brz oporavak”.

Dakle, može se zaključiti da su u napadu snage IS-a pretrpjele velike gubitke, i to nekih od ključnih ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 03:04