PRED SVJEDOCIMA

Velika promjena na srpskom kraljevskom dvoru: Abdicirao princ Petar Karađorđević

Braći izražavam ljubav i odanost, a novom princu-nasljedniku Srbije i Jugoslavije lojalnost i podršku, rekao je

Petar, Filip i Aleksandar Karađorđević

 MARIJA JANKOVIC/AFP

Princ Petar Karađorđević odrekao se u četvrtak svih prava koja mu pripadaju po osnovi prvorodstva u obiteljskoj lozi, za sebe i sve svoje potomke.

- Obavještavam Vas da sam ja, kraljević i princ-nasljednik Srbije i Jugoslavije Petar Кarađorđević, svjestan i odgovoran za svoje postupke i u prisustvu svjedoka, u srijedu, 27. travnja 2022. godine u palači Casa de Pilatos (palača Svetog Andreja) u Sevilli potpisao svoju odluku o abdikaciji kojom se odričem svih prava i prerogativa koji mi pripadaju po osnovi prvorodstva u lozi Starješine Кraljevskog Doma Srbije i Jugoslavije - priopćio je, a prenosi Nova.rs.

Kako navodi, činom abdikacije odrekao se za sebe i sve svoje potomke koji su rođeni ili će tek biti rođeni u bračnoj vezi ili izvan bračne veze. Sva prava prenio je na brata Filipa.

- Ne odričem se prava koja proistječu iz prava na nasljeđe imena, člana Кraljevskoga Doma, titule kraljevića i svih drugih prava i obveza koje zakon i tradicija daju i nalažu članu obitelji - objasnio je.

- Tom činu svjedočili su: moja majka princeza Maria da Glória od Orleana i Bregance i vojvotkinja od Segrorbe, moj očuh Ignacio, vojvoda od Segorbe, s blagoslovom patrijarha srpskog G.G. Porfirija: jeromonah Mikel Ortega Modest, starješina Crkve Svetog Arhangela Mihaila u Palmi na otoku Mallorca, moj brat princ-nasljednik Filip, moja snaha princeza Danica, moja sestra Soul, grofica od Ampurijasa, gospodin Ljubodrag Grujić, član Кrunskoga vijeća, kancelar ordena i Herald Doma Кarađorđevog i gospodin Nikola Stanković, šef kabineta princa-nasljednika - dodaje Karađorđević.

O njegovoj "nepokolebljivoj odluci" službeno je obavijestio i oca, princa Aleksandra, kao i patrijarha Porfirija. Karađorđević ističe kako je u interesu dinastije da princ-nasljednik sa svojom obitelji živi u Srbiji među svojim narodom, a on će svoj život nastaviti u Sevilli, gdje je živio i dosad.

- Roditeljima iskazujem zahvalnost na ljubavi, brizi i trudu. Braći izražavam ljubav i odanost, a novom princu-nasljedniku Srbije i Jugoslavije lojalnost i podršku - rekao je Karađorđević, a prenosi Nova.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. siječanj 2023 20:04