PRORUSKI ČOVJEK

Velika promjena u fotofinišu sastavljanja srpske vlade, Vučić ipak popustio pod pritiskom Moskve!

Predsjednik Srbije je udovoljio Rusima postavljajući na ministarsku poziciju bez portfelja Nenada Popovića, otvoreno proruskog čovjeka
Vučić i Putin
 Sergey Mamontov/Sputnik/Profimedia

Nakon konačnog sastavljanja nove srbijanske vlade, mnogi tamošnji analitičari su zbog činjenice da su važne ministarske resore, poput vanjskih poslova i energetike, izgubili predstavnici Dačićeva SPS-a, poznatih kao "mala Moskva", odnosno otvoreno proruskih igrača, u tome vidjeli određeni Vučićev zaokret od Rusije i približavanje Zapadu.

Naime, gubitak ministarstva energetike za SPS te davanjem Dačiću, formalno važne, ali zapravo nebitne funkcije u Vučićevom političkom ozračju - predsjednika Skupštine - mnogi su protumačili Vučićevom odlukom da ograniči ruski utjecaj na svoju politiku, zbog nedavnog približavanja Donaldu Trumpu, kojem je i cilj da na ovim prostorima onemogući jači ruski i kineski utjecaj. Mnogi su požurili najaviti da Vučića sve više žuljaju mnogobrojni stolci na kojima sjedi, a sa svih strana pritišću ga da odabere jedan, u fotofinišu ipak je udovoljio Rusima postavljajući na ministarsku poziciju bez portfelja Nenada Popovića, otvoreno proruskog čovjeka, koji je, recimo, prilikom posjeta anektiranom Krimu, u tamošnjem parlamentu izjavio kako je "pitanje Krima riješeno i nema povratka na staro", odnosno Ukrajina ga može prekrižiti. Dakle, iako Srbija nije formalno priznala rusku aneksiju Krima, u njenoj vladi sjedi čovjek za kojeg je ta stvar gotova.

- Meni je to bilo iznenađenje, ako bi trebalo protumačiti zašto se to i dogodilo, onda nema velike dvojbe oko toga da je to bio rezultat ruskog pritiska ili signala nekih koji su poslani jer se zna da Nenad Popović slovi za otvoreno proruskog čovjeka - kaže novinar beogradske Politike Boško Jakšić.

Očito je da su Rusi poslali neki signal Vučiću, a i ruski portal Balkanist.ru upozorava da SPS nije izgubio svoj politički utjecaj jer je na čelu najjače domaće plinske kompanije Srbijagas i dalje ostao SPS-ov šef za Vojvodinu Dušan Bajatović, a bivši ministar energetike Aleksandar Antić dobio je javno poduzeće "Koridori Srbije", tamošnju cestogradnju.

Osim toga, takav Vučićev potez može se protumačiti i neizvjesnošću američkih izbora. Naime, Vučić se (ne)oprezno stavio na stranu Donalda Trumpa, a jasno je da bi dolaskom Joea Bidena u Bijelu kuću, moglo doći do velikog američkog zaokreta u balkanskoj politici. Stoga je Vučić još jednom oprezno zaigrao - poslavši poruku i zapadu, ali nije zakinuo ni Ruse, a dobio je ono što je htio - da se mnogi raspišu o njegovom mogućem zaokretu.

Aleksandar Vučić vjerojatno nastavlja istim putem - toplo-hladno, govoreći da mu je strateški interes EU, a s druge strane ubrzano nabavlja rusko oružje. Srbija je otkazala vojne vježbe s Rusima, ali istodobno se u Beogradu otvara predstavništvo Ministarstva obrane Rusije u Srbiji, koje će zapravo moći u potpunosti kontrolirati funkcioniranje vojne i obrambene strukture, a najviše će paziti da se Srbija ni u kojem slučaju ne bi približavala NATO-u, što je najveća ruska noćna mora, a pogotovo da ne postane njena članica.

Agencija Sputnjik piše kako u tekstu sporazuma stoji da se predstavništvo Ministarstva obrane Rusije u Srbiji osniva s ciljem "pomoći srpskoj strani u rješavanju pitanja vojne i vojno-tehničke suradnje, davanja smjernica za aktivnosti ruskih vojnih specijalista u Srbiji za pružanje pomoći u izgradnji oružanih snaga zemlje, obuci u radu, popravku i upotrebi naoružanja i vojne tehnike koju je isporučila Rusija".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:20