STIŽE NOVI ZAKON

Velika promjena u Njemačkoj: Sprema se legalizacija prodaje i konzumacije kanabisa, ali pod ovim uvjetima

‘Broj konzumenata i količina THC-a u ilegalnom kanabisu su u porastu. Vlada želi potisnuti crno tržište i dekriminalizaciju kanabis scene‘, poručuje ministar

Ilustracija

 Petr Švancara/Česká Ilustrační Fotografie/Profimedia/Petr Švancara/Česká Ilustrační Fotografie/Profimedia

Njemačka vlada planira legalizaciju prodaje i konzumacije kanabisa a prema planovima predstavljenim u srijedu u Berlinu trebala bi biti dopuštena količina do 30 grama.

"Odrasli će ubuduće smjeti kupovati i posjedovati količine do 30 grama kanabisa a u ograničenoj mjeri će biti dozvoljen i uzgoj za vlastite potrebe", rekao je ministar zdravstva Karl Lauterbach prilikom predstavljanja prijedloga zakona.

Nacrt zakona nadalje predviđa prodaju kanabisa "za uživanje" u specijaliziranim ovlaštenim prodavaonicama a kasnije i u apotekama. Prodaja bi bila dopuštena samo punoljetnim osobama.

Prema riječima socijaldemokratskog ministra Karla Lauterbacha, cilj zakonske inicijative savezne vlade je potiskivanje ilegalnog tržišta.

image

Karl Lauterbach

John Macdougall/Afp

"Broj konzumenata i količina THC-a u ilegalnom kanabisu su u porastu. Vlada želi potisnuti crno tržište i dekriminalizaciju kanabis scene što bi moglo pridonijeti boljoj zaštiti mladih i djece", rekao je Lauterbach.

On je rekao kako je nacrt zakona prvo poslan Europskoj komisiji koja bi trebala provjeriti kosi li se ovaj zakon s pravnom stečevinom EU.

Ako se pokaže da bi Njemačka donošenjem zakona mogla riskirati tužbu pred Europskim sudom, zakon će biti promijenjen.

Do sada su u Njemačkoj legalni pristup kanabisu imali samo teško oboljeli pacijenti.

„Uvodimo kontrolirano izdavanje kanabisa odraslima u svrhe uživanja u licenciranim prodavaonicama", stoji u koalicijskom ugovoru nove njemačke vlade koju čine socijaldemokrati, zeleni i liberali. Ideja je da marihuana bude kvalitetna, da se zaštite konzumenti i isuši crno tržište.

Prema Njemačkom društvu za promicanje konoplje, kanabis koji se prodaje na ulicama posljednjih godina sve se češće miješa s pijeskom, šećerom, staklom i začinima. Ili se pak prska sintetičkim tvarima koje žestoko pojačavaju utjecaj THC-a, vode trenutnim psihozama ili kolapsu krvožilnog sustava.

Zagovornici legalizacije kažu da bi čista marihuana, s točno određenim udjelom THC-a, znatno smanjila rizike. Kažu i da bi mladi otvorenije mogli u školi i kod kuće govoriti o kanabisu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. siječanj 2023 19:04