OBLJETNICA

VELIKA PROSLAVA U PRIŠTINI U povodu 20. obljetnice dolaska NATO-a na Kosovo stigli Clinton i Albright, tisuće Kosovara ih dočekali kao rock zvijezde

 
 Reuters

Tisuće Kosovara okupilo se u srijedu da izrazi dobrodošlicu bivšem američkom predsjedniku Billu Clilntonu i njegovoj državnoj tajnici Madeleine Albright, gotovo 20 godina nakon što su potaknuli NATO-ove napade kojim je protjerana srbijanska vojska.

Danas 72-godišnji Clinton i 82-godišnja Albright dočekani su kao rock zvijezde u kosovskoj prijestolnici Prištini gdje je u gradskom središtu otkriven i kip državne tajnice.

Clinton već ima svoj spomenik na bulevaru koji nosi njegovo ime.

Većinski albansko Kosovo proglasilo je neovisnost od Srbije 2008., devet godina nakon što su zračni napadi NATO-a dokrajčili vlast Beograda nad tom pokrajinom.

"Volim ovu državu i uvijek će mi jednu od najvećih časti predstavljati to što sam stajao uz vas protiv etničkog čišćenja i za slobodu", poručio je Clinton tisućama okupljenih u središtu Prištine, tijekom iznimno toplog dana.

Povodom 20. godišnjice ulaska NATO-vih mirotvornih jedinica na Kosovo, nakon što su ga napustile srpske snage, predsjednik te države Hashim Thaci uručio je Clintonu i Albright medalje slobode.

Američki dvojac bio je među najvećim zagovornicima intervencije kako bi se zaustavila ubojstva kosovskih civila tijekom pokušaja Beograda da vojno uguši kosovsku gerilsku pobunu 1998. i 1999. godine.

"Tijekom rata sam gledao zrakoplove NATO saveza s prozora svog stana u Prištini i molio sam se bogu i SAD-u. Nisam imao drugih nada" , kazao je 78-godišnji Gani Kelmendi, jedan od onih koji su došli dočekati Clintona.

"Sjećam se trenutka kad je srpska vojska izlazila iz mog sela, a francuska dolazila. Nisam mogao vjerovati svojim očima", rekao je 67-godišnji Fetah Berisha koji Clintona smatra "spasiteljem" Kosova.

No kraj sukoba okončanog intervencijom NATO-a nije uspostavio istinski mir. Službeni Beograd ne priznaje neovisno Kosovo, gotovo deset godina nakon što je to učinilo više od 110 država. Uz pomoć Rusije Srbija blokira ulazak Prištine u Ujedinjene narode.

Tenzije su dodatno porasle prije šest mjeseci kad je Kosovo uvelo carinu od 100 posto na robu iz Srbije te je upozorilo da će carine ostati na snazi sve dok Beograd ne prizna neovisnost Kosova.

Thaci je krajem svibnja svojim sunarodnjacima rekao da će u budućnosti s Albanijom živjeti u jednoj državi, kao i da će im se priključiti i većinski albanske općine Preševo, Bujanovac i Medveđa koje se nalaze na jugu Srbije.

Europska unija upozorila je Kosovo i Srbiju da neće napredovati prema željenom članstvu u Europskoj uniji ako ne postignu sporazum kojim će normalizirati svoje odnose.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:37