PRIČA IZ AMSTERDAMA

Velika reportaža o životu u Crvenoj četvrti u doba korone: Svi klijenti su nestali u jednom danu

Iako su seksualne radnice imale pravo na financijsku pomoć od oko 1,100 eura, to nije bilo dovoljno da pokrije njihove velike troškove
Crvena četvrt u Amsterdamu
 Kenzo Tribouillard/AFP

Kad je Nizozemska krenula s mjerama zatvaranja zbog izbijanja pandemije sredinom ožujka, Crvena četvrt u Amsterdamu se preko noći transformirala u grad duhova. Koronavirus je naglo ugrozio posao u bordelima u kojima prostitutke s prozora privlače potencijalne klijente. Preko 300 seksualnih radnica koje legalno posluju je ostalo bez prihoda za oko četiri mjeseca, piše CNN.

Četvrt u centru Amsterdama, koja je poznata kao De Wallen se uglavnom oslanja na turizam i uobičajeno privlači preko milijun posjetitelja mjesečno. Pandemija je seksualnu industriju potjerala u duboku financijsku krizu i ponovno otvorila debatu o budućnosti Četvrti crvenih svjetiljki.

Kad je započeo lockdown, brojne seksualne radnice odabrale su vratiti se u zemlje istočne Europe iz kojih su došle u Amsterdam, kaže Felicia Anna, rumunjska seksualna radnica i osnivačica sindikata koji predstavlja 110 žena.

Veliki broj onih koje su ostale su radile ilegalno. - Nisu imale izbora, kazala je Anna.

Iako su seksualne radnice, s obzirom da plaćaju poreze, imale pravo na vladinu financijsku pomoć od oko 1100 eura mjesečno, to nije bilo dovoljno da pokrije njihove velike troškove boravka u centru grada.

- Imala sam sedam susreta s klijentima isti tjedan kad je lockdown počeo. Svi su nestali u jednom danu. Taj prvi tjedan sam izgubila oko 1300 eura zarade. Zatim sam prestala brojati, kaže Anita, 56-godišnja seksualna radnica čije je ime izmijenjeno radi zaštite identiteta.

- Neke djevojke su napustile ovaj posao. Bile su u strahu od rizika zaraze koronavirusom i zabrinute zbog generalne nesigurnosti oko prihoda, kaže Eric Hamaker, vlasnik knjigovodstvene tvrtke koja brine za financije velikog broja seksualnih radnica.

image
Crvena četvrt u Amsterdamu
William Lounsbury/AFP

Nizozemska vlada je dala zeleno svjetlo da se bordeli ponovno otvore početkom srpnja nakon što je bilo najavljeno da će ostati zatvoreni do rujna.

- Da je bio rujan, morala bih tražiti novi posao, a veliki broj vlasnika bordela i iznajmljivači prostora bi bankrotirali, kaže Anita, koja radi s osobama s invaliditetom i organizira turističke ture u Prostitucijskom informativnom centru.

Seksualne radnce se stimulira da svoje klijente pitaju imaju li simptome Covida-19. Nove higijenske mjere uključuju pranje ruku, dodatno tuširanje, nije dozvoljeno ljubljenje, a kontakt licem u lice je ograničen.

- Bez turizma bi za veliki broj djevojaka bilo nemoguće da zarade pristojan prihod, kaže Hamaker. - Oko 70 posto prihoda četvrti crvenih svjetiljki dolazi od turizma.

Amsterdam se godinama bori s masovnim turizmom, a stanovnici su nezadovoljni zbog buke, onečišćenja i lošeg ponašanja turista.

Inspirirani prizorom praznih ulica i mirne atmosfere za vrijeme lockdowna, stanovnici centralnog Amsterdama pozivaju na promjenu.

Više od 30,000 stanovnika je potpisalo peticiju 'Amsterdam ima izbor' kojim se traži od gradske uprave da popravi kvalitetu života za stanovnike u centru i ograniči godišnji broj turističkih noćenja na 12 milijuna. Prošle godine je noćenja bilo 18.8 milijuna.

- Za vrijeme lockdowna vidjelo se da su ljudi ponovno otkrivali grad. Također su uvidjeli koliko je centar grada postao financijski ovisan o turizmu, kaže Martijn Badir, ekonomist koji je pokrenuo peticiju.

- Mi nismo protiv turizma, ali gradsko vijeće bi moralo napraviti više da bi kreiralo bolji balans između lokalnih stanovnika i turista, a trebali bi razmisliti o tome kakav imidž želimo imati kao grad nakon ove krize, kaže Badir.

- Stanovnici Amsterdama se nadaju da se nećemo vratiti turističkom Disneylandu kakav smo ranije imali, dodaje Hamaker. Gradsko vijeće nije ništa odgovorilo.

Seksualne radnice kažu da je njihov posao nepravedno izdvojen kao glavni problem. - Seksualni radnici nisu izvor problema. Razuzdane zabave i prejeftini Easyjet letovi su pravi problem, kaže Anita.

Smatra i da reformiranje Četvrti crvenih svjetiljki neće riješiti problem pretjeranog turizma.

- Turisti će ionako dolaziti. Ne može se zaustaviti turizam osim ako se postavi zid oko Amsterdama, kaže Anna.

Prije lockdowna, amsterdamska gradonačelnica Femke Halsema je već razmatrala ideju premještanja Četvrti crvenih svjetiljki s namjerom da se reducira loše ponašanje turista i zaštiti seksualne radnice od loših uvjeta života i rada. U svibnju je kazala da je pandemija potaknula svih da razmisle o budućnosti centra Amsterdama.

image
Crvena četvrt u Amsterdamu
Kenzo Tribouillard/AFP

Halsema je prezentirala četiri scenarija za četvrt, među kojima su reduciranje bordelskih prozora do premještanja seksualnih radnica na drugu lokaciju.

Također je sugerirala da bi se mogao otvoriti 'prostitucijski hotel' van centra grada i kazala da traje potraga za lokacijom. Gradsko vijeće će nakon ljeta glasati o tim prijedlozima.

Nova pravila su već uvedena. Turističkim vodičima više nije dozvoljeno da se zaustavljaju ispred prozora, a turistima nije dozvoljeno da fotografiraju seksualne radnice.

Seksualne radnice se boje da će četvrt biti zatvorena, a da će one biti premještene na udaljenu lokaciju van gradskog centra. - To bi bilo jako opasno. Kad završiš sa smjenom u 5 ujutro, pljačkaši će čekati na tebe, kaže Anita. - Ne želimo preseliti u prostitucijski hotel. Ovdje nas svatko može vidjeti. To čini naš posao sigurnim, dodala je.

Seksualne radnice su osim toga još zabrinute kakav će utjecaj na zaradu imati premještanje na drugu lokaciju, jer se u velikoj mjeri oslanjaju na turiste koji hodaju po centru grada, piše CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 04:52