OPAKI PLAN

Velika ruska operacija: Državni udar u susjednoj zemlji vodio je zloglasni specijalac iz svog doma u - Londonu!?

On sve kategorički demantira: ‘Naša predsjednica hrani svoj ego zloćom poput vampira koji pije krv!‘

Prosvjedi u glavnom gradu Moldavije Kišinjevu koje su organizirale proruske stranke

 Elena Covalenco/Afp

Ruski plan za rušenje prozapadne vlade Moldavije organizirao je bivši šef moldavske specijalne policije Gheorghe Cavcaliuc iz udobnosti svog doma u Londonu, otkriva dokument koji je britanskom ministarstvu vanjskih poslova dostavila skupina moldavskih i britanskih odvjetnika.

Izvještaj, u koji je britanski Times imao uvid, pokazuje da je Cavcaliuc izrežirao plan za destabilizaciju Moldavije korištenjem stranih agenata koji su trebali izvršiti državni udar pod izgovorom protuvladinih prosvjeda. Cavcaliuc je navodno bio ključni igrač u organizaciji plana.

"Iskoristio je svoje veze iz prošlosti kako bi regrutirao bivše policajce u paravojnu skupinu koja ‘štiti‘ lažne demonstracije protiv vlade. Ove demonstracije su koordinirane s Moskvom; znamo to iz naših obavještajnih izvješća, američkih obavještajnih službi i iz toga kako ih ruska propaganda prikazuje kao oporbu", rekao je za The Times član vladajuće proeuropske stranke PAS Radu Marian.

Cavcaliuc je otišao iz Moldavije u Ujedinjeno Kraljevstvo 2020., kada je prozapadna političarka Maia Sandu na predsjedničkim izborima porazila proruskog predsjednika Igora Dodona. Otkad je Sandu došla na vlast, ruski predsjednik Vladimir Putin pokušava svim silama svrgnuti njezinu vladu. Osim što je opozvao dekret iz 2012. koji je djelomično podržavao suverenitet Moldavije u rješavanju budućnosti Pridnjestrovlja, Putin aktivno pokušava zaustaviti jačanje utjecaja NATO-a u Moldaviji.

Moldavska vlada u više je navratila tražila izručenje Gheorghea Cavcaliuca, bivšeg policajca optuženog i za nezakonito zgrtanje bogatstva koje premašuje njegove službene prihode.

Cavcaliuc odbacuje optužbe i tvrdi da je žrtva političkog progona. Optužuje Sandu da je obmanula svoje međunarodne partnere. "Maia Sandu, naviknuta samo štetiti ljudima i zemlji, hrani svoj ego zloćom poput vampira koji pije krv. Što očekivati na diktatorov rođendan? Hoće li svoje političke protivnike na Trgu Velike Narodne skupštine razapeti ili pogubiti strijeljanjem? Dragi građani, vrijeme je da vratimo našu zemlju, kriminalni režim PAS-Sandu prešao je sve crvene linije", rekao je Cavcaliuc.

image

Moldavska predsjednica Maia Sandu u društvu Zelenskog, Plenkovića, slovenskog i slovačkog premijera Goloba i Hegera tijekom posjeta Kijevu 31. ožujka ove godine

Sergei Supinsky/Afp

Prije dolaska u Ujedinjeno Kraljevstvo Cavcaliuc je bio policajac s 20 godina iskustva u provođenju zakona u Moldaviji. U dobi od 30 godina već je bio šef odjela za specijalne policijske misije, a pod proruskim predsjednikom Dodonom postao je zamjenik glavnog policijskog inspektorata. Sada iz Londona vodi moldavsku političku stranku PACE, koja je na parlamentarnim izborima 2021. dobila 1,28 posto glasova.

Odgovarajući na pitanja o tome kako financira svoj život u Londonu, jednom je prilikom rekao da je radio kao šef osiguranja za međunarodnu tvrtku i da je tijekom svoje policijske karijere dobio niz bonusa za "savjesno ponašanje". U 2021. prijavio je prihod od 200.000 dolara od Komet Group SA, naftne i plinske tvrtke registrirane na Britanskim Djevičanskim otocima, koja je navodno povezana s Rusijom. Negirao je povezanost s Kremljom.

Britanski i moldavski odvjetnici traže od Ujedinjenog Kraljevstva da se Cavcaliucu uvedu sankcije i zamrzne sva imovina. Optužuju ga da je u samom središtu složene mreže ruskih opunomoćenika kojom upravljaju ruska sigurnosna služba FSB i plaćenička skupina Wagner. Uspoređuju Cavcaliucovu stranku i njegove sigurnosne snage "Narodnog štita" s paravojnom skupinom "Krimske samoobrambene snage" koju je organizirao FSB. U dokumentu se također optužuje Cavcaliuca da je djelovao u tandemu s Ilanom Shorom, moldavskim oligarhom i političarom koji je osuđen zbog sudjelovanja u bankovnoj prijevari vrijednoj milijardu dolara.

Britanski politolog Mark Galeotti smatra da je nedjelovanje britanske vlade po pitanju uvođenja sankcija Cavcaliucu u najmanju ruku "neobjašnjivo".

"Britanska vlada nije ozbiljno shvatila Moldaviju i propustila je priliku da podrži demokratski izabranu vladu pod prijetnjom Rusije. Ovo je povezano s neuspjehom u borbi protiv pranja novca u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ne znamo koliko je milijuna dolara moldavskog novca oprano kroz London", rekao je Galeotti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 02:54