LAŽNI POZIV U POMOĆ

VELIKA SMS PREVARA Lažni bolesnik slao 4000 poruka dnevno i od građana ukrao nevjerojatnih 175.000 eura!

Poruke da je u nevolji najčešće je slao noću, a njegove bi žrtve išle ujutro u poštu poslati mu novac
 Getty Images

Prevarant Aleksandar Jelić (33) iz Sevojna u Srbiji varao je svoje žrtve tako što bi im slao SMS poruke da je u nevolji ili da je bolestan, te ih molio da mu uplate po 100 kuna u srpskim dinarima. U tri godine, koliko je trajala njegova prevara, zaradio je oko 20 milijuna dinara, odosno oko 1,3 milijuna kuna, prema procjeni policije.

Pritvoreni Jelić sa svojom je prevarom započeo slučajno, kada je poslao poruku na nepoznati broj s molbom da mu uplate dopunu za mobitel jer je ostao bez kredita. Neočekivano, korisnik nepoznatog broja udovoljio je njegovoj molbi. Nakon toga je Jelić počeo masovno slati poruke na nasumice izabrane brojeve, isprva s molbama za dopunjavanjem kredita, a zatim je počeo tražiti novac. Poruke je slao najčešće noću, a obično je pisao da je doživio nesreću, kako mu se pokvario automobil ili da je izgubio dokumente. Nikad se nije potpisivao, a povratnu komunikaciju je izbjegavao tako što bi pisao da mu je baterija mobitela pri kraju.

Žrtve njegove prevare sljedećeg bi jutra išli u poštu i uplaćivali mu traženi novac. Vremenom je slao mnoštvo poruka, pa i na povezane brojeve velikih tvrtki, i dnevno je primao oko 1.300 kuna, a rastom opsega "posla" putem oglasnika je počeo zapošljavati suradnike u različitim gradovima Srbije koji su umjesto njega išli na poštu i uz naknadu mu slali dobiveni novac.

Do sada se navodno javilo više od tristo prevarenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:15