75 MILIJUNA DOLARA

Velika sramota Deutsche Banke riješena golemom nagodbom: ‘Ovo će promijeniti sve! Znali su o kakvom tipu se radi‘

Banka je više puta previdjela sumnjive transakcije koje su uključivale Epsteina i ignorirala očite znakove njegove aktivnosti

Jeffrey Epstein i sjedište Deutsche Banka u Frankfurtu

 Boris Roessler/Dpa Picture-alliance Via Afp

Deutsche Banka je pristala platiti 75 milijuna dolara žrtvama koje je seksualno zlostavljao Jeffrey Epstein i tako se nagoditi u tužbi pokrenutoj prošle godine na Manhattanu, piše New York Times.

U grupnoj tužbi se tvrdilo da je banka osramoćenom financijašu Epsteinu pomogla omogućiti seksualnu trgovinu mladim ženama jer na njegovim računima nisu bila istaknuta upozorenja da se radi o seksualnom prijestupniku.

Dylan Riddle, glasnogovornik te njemačke banke, odbio je komentirati nagodbu, ali je u službenoj izjavi rekao da je banka ‘napravila značajan napredak u rješavanju brojnih problema iz prošlosti‘ te pojačala svoje interne kontrole.

David Boies i Brad Edwards, odvjetnici žena koje su podigle tužbu, rekli su da će dobivenim novcem moći raspolagati više od 125 Epsteinovih žrtava koje su već isplaćene iz fonda za restituciju koji je osnovan nakon Epsteinove smrti 2019.

Odvjetnici Boies i Edwards rekli su: ‘Ova prijelomna nagodba je kulminacija našeg rada duljeg od 10 godina u kojem se jednog od Epsteinovih partnera u financijskom bankarstvu željelo proglasiti odgovornim jer je Epsteinu omogućio trgovinu ljudima‘.

Nekoliko mjeseci nakon što se Epstein ubio u zatvoru dok je čekao suđenje za optužbe za seksualnu trgovinu ljudima, iz sredstava njegovih kompanija osnovan je fond za restituciju.

Fond je dosad isplatio više od 125 milijuna dolara njegovim žrtvama - od kojih su mnoge bile tinejdžerice kada ih je Epstein zlostavljao. Osim toga, fond je platio oko 20 milijuna dolara u nagodbama drugim žrtvama koje nisu tražile naknadu iz fonda za restituciju.

Najnovija nagodba zatvara još jedno poglavlje u odnosu Deutsche Banke s Epsteinom, koji je započeo 2013. i nastavio se do kasne 2018. Godine 2020. Deutsche Banka, sa sjedištem u Frankfurtu, pristala je regulatorima u New Yorku platiti 150 milijuna dolara jer je banka više puta previdjela sumnjive transakcije koje su uključivale Epsteina i ignorirala očite znakove njegove aktivnosti.

Epstein je postao klijent Deutsche Banke nakon što je JPMorgan Chase, njegova primarna banka više od 15 godina, prestala poslovati s njim. Odvjetnici žrtava tužili su JPMorgan, tvrdeći da je i ta banka ignorirala znakove upozorenja o Epsteinu i imala financijsku korist od njegove operacije seksualne trgovine ljudima.

Vlada Američkih Djevičanskih otoka, teritorija na kojem je Epstein poslovao gotovo dvadeset godina, tužila je JPMorgan. Prošle godine Epsteinov fond pristao je platiti 105 milijuna dolara Djevičanskim otocima za namirenje tužbe koju je tamošnja vlada pokrenula zbog povrata poreznih olakšica koje je dodijelila jednoj od Epsteinovih tvrtki u St. Thomasu.

2008. godine, Epstein je priznao da je kriv za navođenje tinejdžerica na prostituciju te mu je naređeno da se registrira kao seksualni prijestupnik.

Ali priznanje krivnje nije spriječilo bogate i slavne da se nastave družiti s njim u njegovoj kući na Manhattanu i u njegovim drugim rezidencijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:10