'DVA NA JEDAN'

VELIKA STUDIJA O STANJU JAVNIH OBJEKATA Nakon dugotrajnog istraživanja donesena konačna odluka - na jedan muški zahod moraju ići dva ženska!

 
 CROPIX

U Velikoj Britaniji bi broj javnih WC-a trebao biti povećan tako da na svaki muški zahod budu dostupna dva ženska, kaže se u novom izvještaju o stanju javnih objekata, piše CNN.

Kraljevsko društvo za javno zdravlje preporučuje nove zakone koji bi odredili broj ženskih zahoda u Ujedinjenom kraljevstvu i poziva se na već postojeće zakone koji su na snazi u Sjedinjenim državama i Kanadi, gdje već postoji odnos jedan na dva zahoda u nekim područjima.

Odnos 'dva na jedan WC' je preporučen zbog vremena koje je ženama potrebno za odijevanje, probleme povezane uz menstruaciju i anatomske razlike, kaže se u izvještaju. Postojeći britanski standard je 'jedan na jedan'.

U izvještaju se također kaže da je potrebno više unisex zahoda da bi se osigurala jednakost pristupa, kao i bolji uvjeti za transrodne osobe.

Izvještaj se zove 'Idem se pop*****' i također spominje pad broja javnih zahoda u Ujedinjenom kraljevstvu, jer 74 posto od 2,089 osoba koje su intervjuirane kaže kako na njihovom području nema dovoljno toaleta.

Gotovo tri četvrtine intervjuiranih je kazalo da na njihovom području nema dovoljno javnih zahoda.

Oko 700 javnih zahoda je država zatvorila od 2010., kažu autori studije, a nedostatak javnih objekata te vrste ima negativan efekt na javno zdravlje.

Jedna od pet osoba ne napušta svoj dom onoliko često koliko bi željela jer ju je strah da putem neće biti javnih toaleta.

Ovo je osobito važno za ljude sa zdravstvenim problemima koji zahtijevaju čestu upotrebu zahoda, a među kojima su dijabetes i problemi sa crijevnim upalama. 43 posto osoba s ovakvim problemima kaže da ne izlaze iz kuće onolko često koliko bi željeli. Čak 56 posto anketiranih kaže da se namjerno dehidriraju zbog nedostatka javnih zahoda, a to ima loše posljedice po zdravlje.

Nedostatak javnih WC-a također ima negativan utjecaj na napore da se smanji broj pretilih osoba i da se starije osobe više kreću, kažu autori izvještaja.

'Ovaj zdravstveni teret u većoj mjeri pogađa grupe koje su već u lošijoj poziciji u društvenom smislu', kazala je Shirley Cramer iz Kraljevskog društva za javno zdravlje, piše CNN.

'Iako ih se često ne primjećuje, javni zahodi su vrlo važan i nužan dio gradske infrastrukture. Ovo istraživanje to jasno pokazuje', kazao je Tony Rheinberg, zdravstveni menadžer u poduzeću koje oprema kupaonice Armitage Shanks.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:09