ODLUKA U BRUXELLESU

Velika vijest koja bi mogla riješiti problem kaosa u zdravstvenim sustavima: ‘Nećete ostati sami‘

Situacija u Njemačkoj se pogoršava, ali je daleko od kraha kakav je u Belgiji. Ubrzo neće imati slobodnog kreveta na intenzivnoj
Ilustracija
 Tiziana Fabi

Niti jedna država članica EU neće se sama moći boriti protiv virusa i nikakvog smisla nemaju usporedbe o tome koja je država bolje, a koja lošije prošla, jer se situacija stalno mijenja, a virus je pokazao da ne poznaje granice. O svemu tome su u četvrtak navečer raspravljali lideri država članica EU koji su izrazili i spremnost na međusobnu solidarnost.

Takvu solidarnost jučer je već pokazala Njemačka, koja je počela u svojim bolnicama primati covid-pacijente iz susjedne Belgije, gdje su kapaciteti u bolnicama prenapučeni. Prvi pacijenti su već prebačeni iz Belgije u njemačke bolnice.

- Ovo je najbolji primjer europske solidarnosti na djelu i belgijske bolnice moraju iskoristiti ovakve mogućnosti dok je dovoljno slobodnih kreveta na intenzivnoj njezi u njemačkim bolnicama - rekao je belgijski ministar zdravstva Frank Vandenbroucke koji je o ovome sklopio sporazum s njemačkim kolegom Jensom Spahnom.

Situacija u Njemačkoj se pogoršava, ali ona je daleko od kraha kakav je već doživjela Belgija koja za par dana više neće imati niti jedan slobodan krevet na intenzivnoj njezi. Samo prema potvrđenim slučajevima zaraze, procjenjuje se da se za mjesec dana zarazilo 5 posto stanovništva Bruxellesa, a broj dnevno zaraženih u Belgiji već je prešao 20 tisuća.

image
Ursula Von Der Leyen
Olivier Hoslet

Ovo nije prvi slučaj da su pacijenti iz jedne države EU prebačeni u drugu. Mnoge države, pa i Belgija, primale su pacijente iz Italije kada su bolnice u Bergamu bile prepune i kada su tamo pacijenti umirali i u hodnicima bolnica.

Europska unija je odvojila 220 milijuna eura kako bi pomogla prebacivanje pacijenata iz jedne u drugu državu članicu kada jedna država više ne bude u stanju smjestiti sve pacijente i pružiti im potrebnu njegu. Vijest o tome je objavila predsjednica Europske komisije Ursula van der Leyen nakon videokonferencije čelnika država članica EU.

- Širenje virusa će preopteretiti sustav zdravstva ako ne djelujemo hitno - upozorila je Van der Leyen. Na teritoriju Europske unije već je zaraženo više od 10 milijuna ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:17