SUŠA SVE UNIŠTILA

Velika zabrinutost u Italiji na Dan žena: ‘Cijene su podivljale, što ćemo poklanjati ženama?!‘

Prinos mimoze pao je za trećinu, s nedostatkom padalina i višim temperaturama

Prodavačica mimoza u sjevernoj Italiji (ilustracija)

 Marco Bertorello/Afp

Proslave Međunarodnog dana žena u Italiji mogla bi pokvariti suša koja je smanjila prinos mimoze, žutog cvijeća koje se tradicionalno daruje za tu prigodu.

Prinos mimoze pao je za trećinu, s nedostatkom padalina i višim temperaturama koje su poljoprivrednike prisilile da uberu cvijeće prije vremena, navela je poljoprivredna udruga Coldiretti u priopćenju.

Osim toga, viši troškovi energije zbog rata u Ukrajini učinili su skladištenje mirisnog cvijeća u hladnjacima mnogo skupljim, rekla je grupa.

Smanjenje zaliha mimoze podiglo je cijene, rekao je Coldiretti, tako da se veliki grozdovi tih cvjetića opojna mirisa prodaju za više od 20 eura.

To je pak dovelo do naglog porasta krađa cvijeća s farmi jer nedostatak novaca nije dovoljno dobar razlog da žena ostane bez cvijeća na svoj dan.

Mimoza (lat. Acacia Dealbata) grmolika je biljka koja je originalno potekla iz Azije. Došla je u Italiju u 19. stoljeću i izabrana je kao simbol zemlje za Međunarodni dan žena 1946. godine, godinu nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Mimozu su odabrale dvije članice antifašističke organizacije da utjelovljuju žensku snagu, energiju i ustrajnost.

Prva zabilježena proslava Međunarodnog dana žena bila je 1911. godine u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj kada se više od milijun ljudi okupilo kako bi podržalo prava žena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:07