REPORT G. DRLJAČE

Velike banke sele stotine milijardi eura iz Londona. Ovo su nova odredišta kapitala

Ovih dana samo je JPMorgan objavio kako iz Londona prebacuje oko 200 milijardi eura
 Shutterstock

Velike banke i investicijske kuće ubrzano premještaju ogromne iznose financijske imovine s kojom upravljaju iz Londona u više europskih destinacija. Razlog evakuacije financijske imovine iz Londona je Brexit, što predstavlja težak udarac za britansku financijsku industriju.

Primjerice, ovih dana samo je JPMorgan objavio kako iz Londona u Frankfurt zbog Brexita prebacuje oko 200 milijardi eura. Prijenos tako golemog iznosa prema njihovim planovima trebao bi biti dovršen do kraja ove godine. Nove operacije JPMorgana u Frankfurtu mogle bi stoga narasti do razine šeste najveće njemačke banke prema veličini bilance.

JPMorgan samo je jedna od velikih investicijskih kuća/banaka koje su prisiljene na migraciju financijske imovine iz Londona na različite europske destinacije. Za najčešća odredišta biraju Pariz, Frankfurt, Milan i Madrid. Iz JPMorgana poručuju kako bi jačali svoje operacije u Njemačkoj odnosno EU bez obzira ne Brexit. Odnosi se to na investicijsko bankarstvo, korporativno bankarstvo i upravljanje bogatstvom. JPMorgan uz novo europsko sjedište u Frankfurtu razvija i posebne hub-ove u Parizu, Amsterdamu i Kopenhagenu.

Njemačku kao novu ključnu europsku destinaciju nakon evakuacije iz Londona zbog Brexita odabrale su i UBS, Standard Chartered te Citigroup.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:57