POREMEĆEN EKO SUSTAV

VELIKE BIJELE PSINE VIĐENE NA MJESTIMA NA KOJIMA NIKAD NISU BILE Grabežljivci stigli u europska mora, lokalni ribari izdali upozorenje

 
 Profimedia, Sciencephoto RM

Ashley Lane iz engleskog obalnog mjesta Paingtona koji vodi posao s turističkim ribolovnim putovanjima duž jugozapadne obale, ispričao je za Daily Mail kako lokalni ribari tvrde da su u moru primijetili veliki broj morskih grabežljivaca.

Ta je činjenica zanimljiva jer broj morskih pasa u tom području konstantno opada, a ribari su imali prilike vidjeti čak i neke vrste koje nisu tipične za europska sjeverna mora.

Razlog: toplije temperature mora privlače nove vrste uključujući i karakterističnu vrstu “mlat” (čekićar) koji nastanjuje mediteranske i afričke vode, te veliku bijelu psinu.

Great white shark (Carcharodon carcharias). This is the largest predatory shark in the world, reaching over six metres in length. It feeds on fish, turtles and marine mammals. Photographed just off Seal Island in False Bay, South Africa., Image: 103071967, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sciencephoto RM
Profimedia, Sciencephoto RM

Ta činjenica raduje Lanea jer je siguran da bi ljudi na njegovim brodovima s kojima odrađuje turističko-ribolovne rute voljeli vidjeti morske pse različitih vrsta, posebice zato što proteklih godina na turama nije imao puno sreće sa susretima s kitovima ili morskim psima.

Dugo nije sreo ni delfina, a što se tiče izlova, dodao je kako sve manje ima i ribe, posebno skuše i sipe.

Vjeruje kako je za tu pojavu kriva temperature mora koje je pretopla za to područje, a što potvrđuje i velik broj meduza.

, Image: 6313320, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Što se zapravo događa, objasnio je Dr. Ken Collins sa Sveučilišta u Southamptonu:

-"Vjerojatno ćemo u našim vodama u idućih trideset godina sretati sve više morskih pasa iz toplijih mora poput Sredozemnog. Nema sumnje da ćemo uz obale Velike Britanije viđati sve više tigrastih i crnovrhi morskih pasa te čekićara koji će se prema sjeveru seliti s obala Portugala."

Facebook

Dodao je da će pritom ukupni broj morskih pasa, posebno onih većih s vremenom generalno opadati zbog prekomjernog ribolova, plastičnog otpada u moru i klimatskih promjena.

-"Vrlo je važno da zajedno radimo kako bismo spriječili prerano izumiranje ovih divnih stvorenja.", dodao je za Daily Mail.

Inače, uvala Devon je nekada bila područje najvećeg izlova morskih pasa na svijetu, a dnevno se hvatalo i to 50 komada prije nego što je ribolov završen 1980-ih jer Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) morske pse smatra ranjivom vrstom koju je stavila pod zaštitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:34