GDJE SE ŽIVI NAJSKUPLJE, A GDJE NAJEFTINIJE?

VELIKE PROMJENE U PORETKU Ma kakav New York, Paris, London... Ovo je pobjednik u utrci za najskuplji grad svijeta

A view of Singapore's skyline is seen in this March 2, 2016 file photo. The Economist Intelligence Unit (EIU) on March 10, 2016 ranked Singapore as the world's most expensive city to live in for the third consecutive year. REUTERS/Edgar Su
 EDGAR SU/REUTERS

Economist Intelligence Unit (EIU) proglasio je Singapur treću godinu za redom najskupljim gradom na svijetu. U istraživanju su uspoređene potrošačke košare u više od 133 grada, javlja BBC .

Kao početnu referencu za usporedbu uzet je New York, te su se uspoređivali troškovi više od 160 usluga i proizvoda; ukjlučujući hranu, pribor za domaćinstvo, odjeću, prijevoz, stanarine, komunalne usluge...

Singapur je najskuplje mjesto za život kada se zbroje veliki troškovi, poput posjedovanja automobila. Također je najskuplji kada je u pitanju plaćanje komunalnih troškova i kopovina odjeće.

Iz EIU -a su priopćili kako je došlo do velikih promjena u poretku najskupljih gradova na što je utjecao rad dolara i devalvacija drugih valuta, pad cijena nafte i sirovina, te geopolitička neizvjesnost.

Iza Singapura su Zürich, Hong Kong, Ženeva i Pariz. London je šesti, a New York je tek na sedmom mjestu.

Najeftiniji su Lusaka, glavni grad Zambije, a slijede Bangaloru i Mumbai u Indiji. Inače, pet od deset najeftinijih gradova na svijetu nalaze se u Indiji i Pakistanu.

Od gradova eurozone, Pariz je jedini koji se ove godine zadržao među deset najskupljih gradova svijeta, ali je pao za tri mjesta, na poziciju petog najskupljeg grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 19:55