‘SJEVERNA ŠUMA‘

Velike vježbe NATO-a nedaleko od Rusije, sudjeluju i Šveđani: ‘Što ako Rusi krenu na Finsku? Već imamo plan‘

Ruska invazija na Ukrajinu natjerala je Švedsku i Finsku da odustanu od dugotrajne politike vojne nesvrstanosti

Finski i američki vojnici

 Antti Aimo-koivisto/Imago Stock&people/Profimedia/Antti Aimo-koivisto/imago Stock&people/profimedia

Članice NATO-a provode vojne manevre na Arktiku i obećale su u utorak da će braniti Finsku, 31. članicu Sjevernoatlantskog saveza od travnja i domaćina prvih zajedničkih vježbi.

Članstvom Finske udvostručena je duljina granice koju NATO dijeli s Rusijom koja je pokrenula invaziju na susjednu Ukrajinu u veljači prošle godine.

Gotovo 1.000 savezničkih snaga iz Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Norveške, kao i iz susjedne Švedske, pridružilo se otprilike 6.500 finskih vojnika i oko 1.000 vozila u vježbi "Northern Forest", najvećoj suvremenoj vježbi finskih kopnenih snaga iznad Arktičkog kruga.

Ruska invazija na Ukrajinu natjerala je Švedsku i Finsku da odustanu od dugotrajne politike vojne nesvrstanosti i potraže sigurnost u NATO-ovoj obvezi kolektivne obrane.

Finska se službeno pridružila NATO-u 4. travnja, na što je Moskva zaprijetila "protumjerama". Švedska se nada da će postati nova članica na samitu NATO-a u Vilniusu u srpnju.

‘Predani smo‘

"Ovdje smo, predani smo. Američka vojska ovdje trenira s našim najnovijim saveznikom u NATO-u kako bismo izgradili tu sposobnost, kako bismo pomogli u obrani Finske ako se nešto dogodi", rekao je general bojnik Gregory Anderson iz 10. brdske divizije američke vojske. Anderson je nadgledao vježbu koja se odvija samo dva sata vožnje od granice s Rusijom na jednom od najvećih topničkih poligona u Rovajarviju na sjeveru Finske.

Njegovi vojnici vježbali su na zemlji sa svojim višecijevnim raketnim sustavima isporučenim iz Njemačke, dok su finske snage pucale iz svojih tenkova Leopard 2A6. Šveđani i Norvežani pucali su iz borbenih vozila pješaštva CV90, a britanske snage rasporedile su tenkove Warrior.

Švedska je još uvijek najbliži vojni partner Finske. Spremna je i politički i taktički braniti svog nordijskog susjeda, rekao je zapovjednik švedskih kopnenih snaga.

"To uopće nije upitno. Pripremili smo planove o tome što učiniti ako ćemo biti dio obrane Finske", rekao je general bojnik Karl Engelbrektson.

‘Dat ćemo sve od sebe‘

Ilmari Laukkanen, 20-godišnji finski vojni obveznik koji je u vježbi rukovao topom, ali u svom civilnom životu radi na obiteljskoj farmi blizu ruske granice, rekao je da će biti spreman boriti se za nove finske saveznike ako to bude potrebno.

"Naravno da bih. Ako smo dobili nešto dobro, onda dajemo to zauzvrat", rekao je Laukkanen za Reuters.

Thea Rimmereid, 21-godišnjakinja iz norveške sjeverne bojne Porsanger, rekla je da je u vojsci tek 13 mjeseci dok je odgovarala na pitanje osjeća li se spremno braniti Finsku.

"Ali dat ćemo sve od sebe ako bude potrebno", rekla je Rimmereid.

Voditelj vježbe, pukovnik Janne Makitalo, rekao je da bi saveznici u NATO-u trebali biti oprezni u donošenju brzih zaključaka o svojim potrebama za vojnom nabavom na temelju snimki koje vide iz Ukrajine.

"Rusija je trenutačno u stanju uništiti, na mjesečnoj bazi, oko 10.000 ukrajinskih UAV-ova (letjelica bez posade)", rekao je Makitalo.

Skupa tehnološka rješenja možda izgledaju dobro na YouTubeu, ali se mogu lako detektirati u stvarnoj ratnoj situaciji, dodao je.

Vježbe se održavaju od 27. svibnja do 2. lipnja.

Stoltenberg: članstvo Švedske "apsolutno moguće" do srpnja

Članstvo Švedske u NATO-u "apsolutno je moguće" do summita Saveza u Vilniusu u srpnju, rekao je u utorak šef NATO-a Jens Stoltenberg, dva dana nakon reizbora turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji se tome protivi.

"Nema jamstava, ali apsolutno je moguće postići rješenje da se omogući odluka o punopravnom članstvu" Švedske do summita, rekao je Stoltenberg na tiskovnoj konferenciji u Oslu, koji je ovaj tjedan domaćin neformalnog sastanka šefova diplomacija zemalja NATO-a.

"Nemamo sigurnosti za to. Naravno, govorimo o suverenim odlukama nacionalnih parlamenata", inzistirao je, ali "moja poruka je da je to u našem dosegu".

Za glavnog tajnika NATO-a, "sada postoji prozor, posebno nakon izbora u Turskoj i konstituiranja turskog parlamenta". “Naravno da je moguće”, zaključio je.

Turska je, uz Mađarsku, jedina od 31 zemlje NATO-a koja još nije ratificirala članstvo Švedske. Finska je 4. travnja službeno postala 31. članica Saveza.

Ponovno izabran u nedjelju na pet godina, turski predsjednik Erdogan blokira švedsku kandidaturu optužujući Stockholm za pružanje utočišta turskim oporbenim osobama i kurdskim aktivistima iz pokreta koje Ankara smatra "terorističkim".

Stoltenberg je rekao da ima "stalni kontakt s turskim vlastima" kako bi pokušao ukloniti preostale prepreke.

Budući da je parlament u Ankari u procesu osnivanja, šef turske diplomacije neće biti prisutan ovoga tjedna u Oslu na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a, koji bi trebao biti priprema za summit u Vilniusu 11. i 12. srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:54