NOVO NORMALNO

Veliki avioprijevoznik donio odluku koja jasno pokazuje kako bi mogla izgledati putovanja u budućnosti

Međutim, u industriji se mogu čuti i glasovi upozorenja da bi ovo moglo biti pogubno za sektor putovanja koji ionako već pati
Singapore Airlines 
 Then Chih Wey/Xinhua News/Profimedia

Singapore Airlines prvi je veći avioprijevoznik koji je uveo digitalne certifikate kojima se provjeravaju rezultati testova na Covid-19 i status cijepljenosti za sve putnike, u onome što je tvrtka opisala kao novu normalu za putovanja.

U srijedu su objavili da su prvi na svijetu započeli ispitivanja 'postupka provjere zdravstvenog stanja' koji je razvio glavni zrakoplovni lobi, Međunarodno udruženje zračnog prometa (IATA). Aplikacija, poznata kao Travel Pass, koristi se na letovima Singapore Airlinesa iz Jakarte ili Kuala Lumpura u Singapur. Tvrtka je rekla da bi program mogla proširiti i na druge gradove ako pokusi budu uspješni. Također, u narednim mjesecima planira integrirati certifikat u svoju mobilnu aplikaciju SingaporeAir.

Putnici koji putuju odabranim rutama morat će obaviti svoje testove na Covid-19 u određenim klinikama u Džakarti i Kuala Lumpuru, gdje im se može izdati digitalna ili papirnata zdravstvena potvrda s QR kodom, objasnila je zrakoplovna tvrtka u priopćenju za javnost. Dokumente će provjeravati osoblje zračne luke i imigracijsko tijelo Singapura.

Zrakoplovna tvrtka je rekla da će testovi i cijepljenje na Covid-19 biti 'sastavni dio' zračnog putovanja u budućnosti te da su potvrde idealan način za 'potvrđivanje zdravstvenog stanja putnika'. Tvrtka je novi ID pozdravila kao način korištenja digitalnih tehnologija za stvaranje 'besprijekornijeg iskustva' za kupce usred 'novog normalnog'.

Margaret Tan, službenica zrakoplovne sigurnosti iz Singapurske uprave za civilno zrakoplovstvo (CAAS), pozdravila je ovu novost i izrazila nadu da će 'druge zemlje i zrakoplovne tvrtke' usvojiti sličnu shemu kako bi putnicima osigurale 'potrebna zdravstvena osiguranja za zaštitu javnog zdravlja.'

IATA je prošlog mjeseca objavila da radi na Travel Pass-u u pokušaju da ponovno otvori međunarodna putovanja. Nekoliko zrakoplovnih kompanija već je počelo koristiti tehnologiju, uključujući kompaniju Qantas Airways, koja je rekla da planira dokaz o cijepljenju Covid-19 učiniti obveznim za sve međunarodne putnike koji putuju u i iz Australije. Direktor tvrtke Alan Joyce predviđa da će digitalne zdravstvene putovnice postati uvjet u cijelom svijetu.

Međutim, u industriji se mogu čuti i glasovi upozorenja da bi stavljanje obveznih dokaza o cijepljenju moglo biti pogubno za sektor putovanja koji ionako već pati. Gloria Guevara, čelnica Svjetskog vijeća za putovanja i turizam, nedavno je ustvrdila da bi za letenje trebao biti potreban samo negativan rezultat testa, jer cjepiva još nisu široko dostupna, a rizične skupine koje prime cjepivo rjeđe putuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:35