VUČIĆ STUPIO NA DUŽNOST

VELIKI FOTOIZVJEŠTAJ S INAUGURACIJE U BEOGRADU Hrvatska predsjednica ukrala show, Vučić se oduševio kada je predala poklon njegovoj supruzi

 Pedja Milosavljevic / CROPIX

Aleksandar Vučić, novi predsjednik Srbije, 30. svibnja već je prisegnuo na velebnoj ceremonijiu srbijanskoj Skupštini, ali sada, pak, ima još grandiozniju inauguraciju.

Trubači i KUD-ovi

Naime, na tom spektaklu prisustvovalo je oko 6 tisuća uzvanika te državničke delegacije iz 21 zemlje (uglavnom iz regije). Za tu Vučićevu inauguralnu “žurku” spremljeno je čak šest tona mesa (najviše za leskovački roštilj), stotine kilograma užičkog kajmaka, zlatiborskog sira, raznih kobasica i narezaka, hektolitri vina i rakije, svirali su Dragačevski trubači, nastupit će i nekoliko kulturno-umjetničkih društava.

Naime, propisan je posebni inauguralni dress code, po kojem su svi muški uzvanici morali biti u crnim ili tamnim odjelima, nikakva bijela, siva ili šarena odijela neće biti moguća, a straža ima striktnu naredbu da sve one koji se ogluše o naznačeni odjevni kodeks udalje s prostora gdje će se održati svečanost prisege.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na prijemu povodom stupanja na dužnost, da je Srbija spremna napraviti iskorak iz mitologije u budućnost. Napredak je nemoguć bez mira i stabilnosti, poručio je Vučić.

Vučić je u govoru na svečanosti u Palati “Srbija” liderima Zapadnog Balkana poručio da je Srbija spremna da sa njima gradi mostove preko "provalija prošlosti i da se grade putevi i da zajedno radimo na ekonomskom razvoju".

- Da, mi Srbi i vi Hrvati, Bošnjaci,Crnogorci, Albanci i Makedonci, zajedno možemo planine pomicati bez da gradimo nove Jugoslavije - rekao je Vučić i dodao da nema napretka bez mira i stabilnosti. "Srbija je spremna mijenjati se iznova i svakog dana i da ne sanja više neprijatelje, nego na javi stvara prijatelje".

- Mi želimo mir. Nema tema o kojima ne želimo govoriti i nema provalija koje ne želimo da premostimo - istakao je Vučić, piše N1.

Vučić je rekao i da ne želi 'raditi provaliju' u odnosima s velikim silama.

- Nalazimo se na europskom putu, želimo tu graditi dobre odnose sa SAD-om, ali se ponosimo sa dobrim odnosima sa Rusijom i Kinom - rekao je Vučić.

- Budućnost nema namjeru čekati na naše rasprave. Od onih manje važnih, poput, čiji je Tesla, do onih gorkih, višedesetljetnih i viševjekovnih prebacivanja odgovornosti za sukobe iz prošlosti. I pri tome, ne bježimo od istine, istina je ljekovita za svakoga, ali i Tesla, naš Srbin ne pripada samo nama - podvukao je.

Kako je rekao Vučić, Tesla pripada i Americi čije je državljanstvo uzeo, ali i svima drugima na Balkanu koji se njegovim djelom mogu ponositi. Iz istog razloga i sa istim pravom kao što mi to činimo.

Tesla je odavno otišao, rekao je i podvukao da postoji danas kao veličanstveno ime u povijesti čitavog svijeta, i možda još važnije, kao ogromna tvrtka koja radi električne automobile, planira putovanja u svemir, i izvodi prve probe vlakova, koji će se kretati super brzo.

- I ti vlakovi, sutra neće svraćati ni u Srbiju, ni u Hrvatsku, ni u Makednoji, Crnu Goru, Bosnu, Albaniju, ako im ne damo prostor za to, i ako provalije ostanu između nas - rekao je Vučić.

Zvijezda inauguracije

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bila je uvjerljivo prva zvijezda inauguracije. Odjevena u haljini boje ciklame s hrvatskim brošem na srcu stajala je u prvom redu i čini se da se Vučić s njom najsrdačnije pozdravio. Razlog tome je i poklon koji je Kolinda dala Vučićevoj supruzi Tamari. Poklon je bio upakiran u crvenu kutijicu, ali Blic piše da će na kraju završiti kod Vučićeva sina. RTS, pak, saznaje da je Tamara Vučić dobila privjesak na kojem je utisnut lik Bogorodice i bebe Isusa sa natpisom 'Majka Božja od kamenitih vrata'.

Hrvatska predsjednica rekla je kako očekuje da se odnosi Hrvatske i Srbije mogu osjetno poboljšati, a kao jedan od preduvjeta za to vidi spremnost novog srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da tomu dade svoj doprinos.

- Držim da je gospodin Vučić veoma poduzetan čovjek, a i sama sam također osoba koja voli u svom radu ostvarivati rezultate. Iskrenim i otvorenim dijalogom možemo postići puno - rekla je Grabar-Kitarović u petak navečer za Radio-televiziju Srbije tijekom svečanosti inauguracije.

Hrvatska predsjednica naglasila je kako se "ne treba zavaravati" da će na putu poboljšanja odnosa dviju država "biti puno zapreka, a možda i spoticanja", ali vidi veoma važnim to što kod Vučića "postoji dobra volja", a s njezine strane također.

- Čestitala sam mu i iskreno poželjela ostvarivanje napretka u odnosima dviju država i dvaju naroda - rekla je Grabar Kitarović.
Predsjednici Grabar-Kitarović je ovo prvi posjet Beogradu, a drugi dolazak u Srbiju nakon što se prošle godine s Vučićem, tada premijerom Srbije, sastala u Subotici gdje su potpisali tzv. subotičku deklaraciju o normaliziranju odnosa dviju država.

Vučić i Grabar-Kitarović ranije u petak imali su bilateralne razgovore i u odvojenim izjavama izrazili nadu da se odnosi Hrvatske i Srbije u dogledno vrijeme mogu poboljšati, a hrvatska je predsjednica poručila kako je vrijeme za iskorak u odnosima dviju zemalja.

Strani uzvanici, pa i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, bili su smješteni u Titovom salonu SIV-a. Među mnogim stranim gostima bili su i šefovi država regije, osim Albanije i Kosova. Aleksandar Vučić osobno je na aerodromu dočekao mađarskog premijera Viktora Orbana, a hrvatsku predsjednicu dočekala je ministrica u vladi te jedna od najbližih Vučićevih suradnica Zorana Mihajlović, koja joj je poklonila “heklanog leptira”. Doputovao je i austrijski kancelar Christian Kern, kao i slovenski premijer Borut Pahor, koji ipak nije ostao na inauguraciji, makedonski kolega Gjorge Ivanov, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović te tročlano predsjedništvo BiH - Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, kao i šef srpskog entiteta u BiH Milorad Dodik. Iz Rusije je stigao Dmitrij Rogozin, potpredsjednik ruske vlade, armenski general Jurij Hačaturov, kao i zamjenica glavnog tajnika NATO saveza - Rose Gottemoeller.

Kao izaslanik kancelarke Angele Merkel došao je bivši kancelar Gerhard Schröder, a kao predstavnik Bijele kuće došao je Hoyt Brian Yee, zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:13