JEFTINO I DOSTUPNO

Veliki gubici u EU zbog protuzakonite kupovine: Popušene 53 milijarde ilegalnih cigareta!

Tea Cimaš / CROPIX
 Tea Cimaš / CROPIX / CROPIX

ZAGREB- U Europskoj uniji (EU) prošle je godine konzumirano 53 milijarde ilegalnih cigareta, a Vlade država članica EU-a zbog toga su izgubile gotovo 11,3 milijarde eura poreznih prihoda, s obzirom da je svaka deseta konzumirana cigareta ilegalna, pokazalo je najnovije izvješće revizorske kuće KMPG.

U ovogodišnjem izvješću analizirani su rasprostranjenost krivotvorenih, prokrijumčarenih i tzv. "Illicit White" cigareta u 28 država članica EU te Švicarsku i Norvešku, kao i razlozi koji su do toga doveli.

Na ilegalne cigarete otpada 10 posto ukupne potrošnje u EU-u, a njihova količina na tržištu neznatno se smanjila u odnosu na 2014., što je posljedica nekoliko čimbenika, poput poduzimanja dodatnih mjera u suzbijanju ilegalne trgovine duhanom te poboljšanja gospodarskih uvjeta, navodi se.

Duhanska industrija smatra kako su strogo nadziranje dobavljačkih lanaca i razmjena podataka te provedba zakona zaslužni što se količina ilegalnih cigareta prokrijumčarenih u državama članicama EU-a smanjila za 20 posto, što znači da je ukupno 88 posto ilegalnih cigareta prokrijumčareno iz država koje nisu članice EU-a.

Izvješće KPMG-a ukazuje na prevladavajući trend sve većeg rasta ilegalnih i tzv. Illicit White cigareta u odnosu na prethodnu godinu. Naime, na "Illicit White" cigarete otpada više od trećine svih ilegalnih cigareta, dok je ukupan broj krivotvorenih cigareta narastao na 4,7 milijardi. Illicit White cigarete zakonito se proizvode u jednoj državi/tržištu, ali su prokrijumčarene iz jedne države u drugu te se prodaju bez plaćanja poreza.

Najveći broj od ukupno 5,3 milijarde cigareta Illicit White pakiran je u kutijama koje sadrže oznake na bjeloruskom jeziku, pokazalo je izvješće.

Duhanska industrija smatra da su rezultati studije provedene u 2015. pokazale kako je pojačana suradnja između vlada, agencija za provedbu zakona, proizvođača i trgovaca na malo doprinijela učinkovitijem suzbijanju nezakonite trgovine duhanom u EU-u.

Budući da se krijumčari sve više okreću nezakonitim proizvodima poput cigareta Illicit White te traže nove zemlje odakle će krijumčariti nezakonite duhanske proizvode u EU, nužno je nastaviti borbu protiv ilegalne trgovine duhanom kako bi se zaustavile kriminalne mreže, kaže se u izvješću.

U Hrvatskoj manja razina šverca duhanskih proizvoda

U Hrvatskoj je zabilježena manja razina šverca duhanskih proizvoda, što se tumači pojačanim provjerama na graničnim prijelazima radi migrantske krize, osobito iz smjera BiH i Srbije.

No unatoč nižoj razini šverca duhanskih proizvoda, procjenjuje se da je gubitak poreznih prihoda u državni proračun lani iznosio 29 milijuna eura.

U Hrvatskoj se po prvi puta pojavljuju Illicit White cigarete u malim količinama porijeklom iz Italije.

Od svih cigareta koje dolaze u Hrvatsku i dalje je najveći unos iz BiH, a zatim iz Srbije, dok je najveći odljev cigareta iz Hrvatske zabilježen prema Njemačkoj, Sloveniji i Austriji.

Podatak se tumači činjenicom da otprilike 2 milijuna njemačkih turista iskorištava priliku u Hrvatskoj kupovati jeftinije cigarete i nositi ih kuć

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:20