OSUDIO ZABRANU

Veliki imam Sveučilišta Al Azhar: ‘Protivno je šerijatu ženama zabraniti pohađanje sveučilišta‘

Ahmed El-Tayeb, vrhovni teološki autoritet sunitskog islama, poziva talibanske vlasti u Afganistanu da ‘preispitaju svoju odluku‘

Ahmed El-Tayeb

 Ilya Pitalev/Sputnik/Profimedia/Ilya Pitalev/sputnik/profimedia

Ahmed El-Tayeb, veliki imam Sveučilišta Al Azhar, objavio je u petak da je zabrana afganistanskim ženama da pohađaju sveučilišta u Afganistanu u suprotnosti sa šerijatskim zakonom i pozvao talibanske vlasti u toj državi da "preispitaju svoju odluku" – prenosi Ahram On Line, internetski portal kairskih dnevnih novina Al Ahram (Piramida).

Al Azhar se smatra najvažnijom teološkom ustanovom sunitskog islama, pa suniti svugdje po svijetu fetve njegova velikog imama prihvaćaju kao mjerodavne. Doduše, velikog imama ne biraju samostalno muslimanski uleme, nego ga imenuje egipatski predsjednik.

Ministarstvo visokog obrazovanja Afganistana, koje vodi mula Neda Mohamed Nadim, objavilo je u utorak navečer kratku obznanu kojom naređuje obustavu prijema žena na visokoškolske ustanove, bez navođenja detalja. Prethodno je istovrstan veto stavljen na srednjoškolsko obrazovanje u toj državi.

"Izražavamo naše odbacivanje te odluke i vjerujemo da ona ne predstavlja šerijat te da je korjenito u suprotnosti s propisima časnog Kur‘ana", rekao je El-Tayeb, dodajući da se zabranom ignorira više od 2000 hadisa (Muhammedovih ocjena i izreka). On je naveo niz povijesnih ženskih ličnosti koje su bile pionirke u obrazovanju, znanosti i politici.

"Tu odluku, koja šokira savjest muslimana i nemuslimana, nije trebao donijeti niti jedan musliman", rekao je veliki imam, dodavši: "Islam oštro osuđuje tu zabranu, budući da je u suprotnosti sa zakonskim pravima koja islam jednako jamči ženama i muškarcima. Dakle, reći suprotno je laž protiv ove dragocjene religije."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:50