UDAR NA PUTINA

Veliki neprijatelj Kremlja započeo opasnu igru: ‘Krećem, kompetentniji sam od predsjednika na odlasku‘

Ruski ekstremist Igor Girkin ozbiljno se igra sa životom

Igor Girkin 

 Natalia Kolesnikova/Afp

Igor Girkin, ruski nacionalistički bloger, najavio je kandidaturu na predsjedničkim izborima iduće godine, prenosi Le Monde. "Mislim da sam kompetentniji u vojnim poslovima od predsjednika na odlasku", piše taj skaredni lik na platformi Telegram.

Girkin, kojemu je ratni nadimak Strelkov, gorljivi je, ultraekstremni ruski nacionalist koji se "istaknuo" u ratu u ukrajinskoj oblasti Donbas 2014. godine kao jedan od glavnih proruskih separatista te je dogurao do funkcije "ministra obrane" samoproglašene Donecke Narodne Republike. U tom je razdoblju, kako su pisali ruski neovisni mediji, izveo više akcija i poteza kojima je izazvao popriličan kaos koji ni u Kremlju nisu odobravali te je marginaliziran, što mu je, navodno, izazvalo veliko ogorčenje.

Opasna igra

"Naš predsjednik je izuzetno lakovjerna osoba: osam godina su ga zajedno i odvojeno vukli za nos Obama, Trump, Macron, Merkel, Porošenko i Zelenski", piše Girkin Strelkov koji se takvim idejama ozbiljno igra sa životom. Poznato je da se Putinu na predsjedničkim izborima biraju protukandidati, a kad se pojavi neki ozbiljni, poput Mihaila Hodorkovskog 2004. godine, tada najbogatijeg Rusa, završi u zatvoru. Danas je u izgnanstvu.

Girkin je u zatvoru nakon što je uhićen u srpnju u vladinoj akciji slamanja ruskih nacionalističkih sukoba. Njegova je objava do podneva dobila 15.000 lajkova. "Nemam prijatelja milijunaša" poput gospodina Putina "tako da neću morati popustiti njihovim zahtjevima na štetu ruskog gospodarstva", nastavio je uhićenik zapamćen po zločinima koje su njegovi vojnici počinili u Slavjansku, kako nad Ukrajincima tako i nad Rusima koji se nisu slagali s njim.

Rušenje MH17

Zbog tih je zločina zaradio nadimak "mesar iz Slavjanska". Ukrajinci su zbog njegove uloge u odcjepljenju dijelova države i zločina koje su počinile jedinice pod njegovim zapovjedništvom za njim raspisale novčanu nagradu od 100.000 dolara. U Nizozemskoj je osuđen na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u rušenju civilnog zrakoplova MH17 Malaysia Airlinesa iznad Ukrajine 2014. godine.

Ne treba očekivati da će se Girkin pojaviti kao kandidat na izborima, ali i najava je pokazatelj da desna, nacionalistička struja nije zadovoljna Putinom i da likvidacija Jevgenija Prigožina neće ugasiti njihova nastojanja da se državna politika dodatno radikalizira. Ruska unutarnja politika tako bi mogla postati otežavajući faktor vođenja rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:20