MILIJUNI BEZ STRUJE

Veliki nestanak struje na Tajvanu, kaotične scene u gradovima: ‘Dogodio se incident u elektrani‘

Ovakva situacija nije neuobičajena u Tajvanu, jer ovaj otok povremeno doživljava velike nestanke struje

Taipei, Tajvan

 Pablo Camacho/AFP

Veći gradovi diljem Tajvana, uključujući i glavni grad Taipei, ostali su bez struje u četvrtak ujutro nakon prijavljene nesreće u elektrani, piše BBC.

Središnja tajvanska novinska agencija prenosi izjavu ministrice gospodarstva Wang Meihua koji je rekao da se nesreća dogodila u elektrani na jugu Tajvana te da će se ministarstvo time 'hitno pozabaviti'. Dodala je kako je nestanak struje zahvatio oko pet milijuna kućanstava na Tajvanu.

Državni elektroenergetski operater Taipower poručio je kako se dogodio incident s transformatorom u elektrani Xingda u Kaohsiungu, gradu na jugu države, te da su aktivirali rezervne izvore energije.

Tajvanski TSMC, najveći proizvođač čipova na svijetu, navodi kako su brojne njegove tvornice doživjele kratke "padove snage" te da se provjerava postoji li "stvarni utjecaj", navodi Reuters.

Na tiskovnoj konferenciji u četvrtak, gospođa Wang ispričala se zbog nestanka, dodajući da će sjeverni dijelovi otoka dobiti struju do podneva, a da će se struja u južnim dijelovima početi vraćati od podneva.

Inače, tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen trebala se sastati s bivšim američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom. U objavi na Facebooku rekla je da je njezin sastanak s Pompeom zbog ovog incidenta morao biti privremeno otkazan.

Lokalni mediji poput Taiwan Newsa pak javljaju o kaotičnim scenama u tajvanskim gradovima jer semafori nisu radili, što je dovelo do kolapsa prometa.

Prometna policija bila je poslana da usmjerava vozila i vatrogasna vozila raspoređena po gradovima kako bi se pozabavila hitnim slučajevima kao što je spašavanje ljudi zarobljenih u liftovima.

Ovakva situacija nije neuobičajena u Tajvanu, jer ovaj otok povremeno doživljava velike nestanke struje. U 2017. masivni nestanak struje pogodio je polovicu Tajvana, zahvativši 6,68 milijuna kućanstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:49