DETLEV KRÜGER

Veliki njemački virolog ruši ideju ‘2G‘ covid potvrda: ‘Ovo nije samo pandemija necijepljenih! A i maknimo djecu s nišana‘

‘Disciplinirano i temeljito testiranje jako je važno. Ne biste se trebali osjećati sigurno ako ste se cijepili‘, rekao je Detlev Krüger

Centar za testiranje na covid-19 u Berlinu

 Tobias SCHWARZ/AFP

Detlev Krüger, 71-godišnji profesor koji je od 1989. do 2016. godine vodio Institut za virologiju Sveučilišne bolnice Charité u Berlinu, rekao je u velikom razgovoru za njemački Bild da je sve jasnije da čak i potpuno cijepljene osobe mogu prenositi koronavirus SARS-CoV-2 te da se cijepljenjem ne postiže sterilizirajući imunitet, što bi značilo da osoba koja je cijepljena više nikoga ne može zaraziti.

- Političari poput bavarskog premijera Markusa Södera, premijera Saske Michaela Kretschmera i zastupnika u Bundestagu Karla Lauterbacha nadaju se da se širenje virusa može značajnije obuzdati tako što će se covid potvrde izdavati samo onima koji su cijepljeni protiv covida-19 i onima koji su ga preboljeli, a ne i onima koji imaju negativan test. Je li to pravi pristup, upitali su Krügera novinari Bilda na početku razgovora.

- Citirat ću Hendrika Streecka, profesora virologije i direktora Instituta za virologiju i istraživanje HIV-a na Sveučilištu u Bonnu: 'cijepljenjem štitimo sebe, a ne druge'. Pravilo prema kojem će se covid potvrde izdavati samo onima koji su cijepljeni protiv covida i onima koji su ga preboljeli, a ne i onima koji posjeduju negativan covid test, neće donijeti više sigurnosti, već će samo dodatno narušiti slobodu tih osoba. Zato je testiranje još uvijek važno - odgovorio je 71-godišnji profesor, kojega je na mjestu šefa Instituta naslijedio Christian Drosten, jedan od arhitekata njemačke epidemiološke politike u ovoj pandemiji.

Podsjetimo, u većem dijelu Njemačke je trenutno na snazi pravilo '3G', što znači da je u većinu javnih ustanova i prostora poput kafića i frizerskog salona moguće ući isključivo uz covid potvrdu koja se pak može dobiti cijepljenjem, dokazom o preboljenju covida-19 ili negativnim testom koji se plaća iz vlastitog džepa.

Ako bi se uvelo pravilo '2G', kako je zasad najavila savezna pokrajina Saska, tada bi se covid potvrda mogla ishoditi samo pomoću dokaza o cijepljenju ili preboljenju covida. To bi značilo da bi se necijepljene građane de facto isključilo iz svih sfera života. Takvo pravilo je nedavno kao mogućnost, u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, najavljeno i za Hrvatsku i to od strane ministra zdravstva Vilija Beroša.

Krüger je za Bild rekao da se treba nastaviti s testiranjem, i to pogotovo onih koji su u kontaktu i koji rade s ranjivim osobama, bez obzira što imaju covid potvrdu koja evidentno nije jamac sigurnosti. - Dobro je da su ti radnici cijepljeni, no to ranjive osobe ne štiti od zaraze. Cjepivo će utjecati na cirkulaciju virusa, no disciplinirano i temeljito testiranje jako je važno. Ne biste se trebali osjećati sigurno ako ste se cijepili - ustvrdio je za Bild.

Bivši voditelj Instituta za virologiju Sveučilišne bolnice Charité odbacio je Söderovu tezu da Njemačkom trenutno hara "pandemija necijepljenih".

- Ja na to ne gledam tako. I cijepljene se osobe mogu zaraziti i razboljeti. Ja sam velik pobornik cijepljenja, pogotovo kada se radi o starijima ili osobama s kroničnim oboljenjima, jer cjepivo štiti od najtežih oblika covida. Budući imunitet koji se stekne cijepljenjem s vremenom oslabi, pobornik sam da se tim ljudima dade i treća doza cjepiva. To je najbolji način da se zaštiti ranjive skupine - rekao je Krüger.

On smatra da se treća doza treba dati ranjivim skupinama. - Pitam se mogu li doze koje bi se u nekim zemljama mogle koristiti za docjepljivanje više dobroga učiniti u zemljama u kojima se cijepilo vrlo malo stanovnika - rekao je.

Iako je u Njemačkoj trenutno incidencija najveća među djecom, Krüger drži da djeca nisu ta koja pandemiji daju snagu. - Isto tvrdi i Institut Robert Koch. Ono najvažnije, rijetko se razbole. Stoga, svatko tko traži da se djecu cijepi kako bi se suzbila pandemija još uvijek ne razumije prirodu problema. Cijepljene će osobe nastaviti širiti virus. Treba djecu maknuti s nišana i mislim da je kontraproduktivno kada ih se stavlja u naslove novinskih tekstova jer se ta grupa građana najrjeđe razboli - rekao je.

Krüger je rekao i da se djeci treba omogućiti normalan život. - Epidemiološke su mjere u školama bile prestroge s obzirom na to da djeca nisu ranjiva skupina. Djeca su više oboljela od posljedica epidemioloških mjera nego od samog virusa. Pitam se zašto političari, mediji i znanstvena zajednica ne pričaju više o tome. Vjerojatno je tako jer za djecu nitko ne lobira. Djeca se ne mogu sama obraniti i zato im moramo pomoći. Postoje političari koji smatraju da se za djecu brine tako što ih se cijepi i tako što se zatvore škole. Briga o djeci, po mom mišljenju, znači da im se treba omogućiti normalan život, dobro obrazovanje i prilika za napredovanje - ustvrdio je te dodao da ne smatra da se djecu i adolescente treba cijepiti.

- Dobro je što se trenutno ne cijepe mlađi od 12 godina. Farmaceutske tvrtke, međutim, svejedno rade na tome da se njihova cjepiva mogu dati i njima - rekao je Krüger.

Profesor plan tzv. semafor koalicije, odnosno stranaka koje trenutno vode pregovore o formiranju nove njemačke vlade, da se zima izgura pomoću maski, distanciranja i osobne odgovornosti, a bez lockdowna, smatra mogućim. - Osobna odgovornost je uvijek ispravna. Znamo to zahvaljujući gripi. No, morate poznavati činjenice i biti dobro informirani. Širenje straha i paničarenje ne pomaže nikome - rekao je Krüger.

Krüger drži da će se jedinice za intenzivnu njegu u bolnicama sporije puniti ako se na pravi načine zaštite stariji i kronični bolesnici. - U tim se skupinama mora postići jako visoka procijepljenost. Bilo bi najbolje kada bi se dvije doze dale svima starijima od 50, a ne da se raspravlja o cijepljenju djece - rekao je.

Profesor smatra i da se osobama koje rade kao medicinske sestre i tehničari te onima koji rade sa starijima i nemoćnima trebaju povećati plaće. - Treba nam manje govorancije, a više održivih politika - ustvrdio je Krüger.

Krüger drži da nije bilo realno inzistirati na iskorjenjivanju covida-19. - Čovjek je dosad uništio samo jedan virus koji mu prijeti, a to su boginje. Okvir koji nam je to omogućio ne postoji u slučaju covida. Neovisno o tome koje mjere poduzeli, koronavirus će ostati dio naših života i moramo se fokusirati na zaštitu starijih i kroničnih bolesnika bez da društvu nanosimo štetu - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. studeni 2021 04:22