DOSTA IM JE 'DŽIHADA'

VELIKI PAD MORALA MEĐU STRANIM BORCIMA ISIS-a u MOSULU Ne žele se boriti jer imaju migrene, bole ih leđa, a neki bi se vratili u Europu i raznijeli...

 Azad Laskhani / Ammar Awad / Alla Al-Marjani / Reuters

Bitka za Mosul, drugi najveći irački grad koji su džihadisti Islamske države zauzeli u iznenađujućoj ofenzivi 2014. godine, polako ulazi u svoj četvrti mjesec, a položaj preostalih boraca IS-a, sve je teži. Iračke snage su prije dva tjedna u potpunosti osvojile istočni Mosul i time se približile konačnom cilju - potpunim nestankom IS-a u Iraku.

Zbog sve većih gubitaka i praktički bezizlazne pozicije u kojoj se nalaze, preostali borci IS-a potpuno su klonuli duhom te im je moral na strašno niskim razinama, zbog čega se sve više odbijaju boriti. To se pogotovo odnosi na strane borce u redovima džihadista, otkriva dokument ISIS-a koje su pregledali novinari Washington Posta Loveday Morris i Mustafa Salim.

U članku koji na engleskom jeziku možete pročitati u cijelosti na ovom linku, novinari Posta iznijeli su niz primjera koji pokazuju da među stranim borcima IS-a vlada svojevrsna tiha pobuna motivirana strahom od bojišnice. Tako je jedan belgijski džihadist imao potvrdu doktora da ga bole leđa zbog čega se ne može boriti. Jedan borac iz Francuske tvrdio je da želi napustiti Irak kako bi u Francuskoj izvršio teroristički napad. Više njih je tražilo da ih se prebaci u Siriju, dok se neki naprosto nisu željeli boriti.

Dokument s 14 "problematičnih" boraca iz bataljuna Tariq Bin Ziyad, sastavljenog uglavnom od stranih boraca, pronašli su irački vojnici u jednoj četvrti Mosula prošli mjesec.

- Ne želi se boriti, želi se vratiti u Francusku. Tvrdi da će izvršiti mučeničku operaciju u Francuskoj. Tvrdi da je bolestan, ali nema potvrdu doktora - stoji u izvješću za 24-godišnjeg Francuza alžirskog podrijetla, jednog od petorice boraca u bataljunu koji su u Irak stigli iz Francuske.

Za dvojicu Kosovara stoji da su odbili otići na bojišnicu te su zamolili da ih se prebaci u Siriju, obojica pod izlikom glavobolje.

Inače, dokument prilično detaljno navodi podatke o borcima pa toko u njima stoji njihovo ime, država iz koje su došli, država iz koje su porijeklom, datum rođenja, krvna grupa i vještine s oružjem, kao i broj žena, djece i "robinja" koje posjeduju. Svemu su priložene i njihove fotografije.

Na svojem vrhuncu Islamska država je svaki mjesec primala tisuće stranih boraca među svoje redove na teritoriju Iraka i ti borci su često slovili kao najbolji. No, to se u međuvremenu promijenilo pa se od 4000 stranih boraca s područja EU njih trećina vratila u svoje države, prema haškom Međunarodnom centru za protu-terorističke djelatnosti. Za 14 posto njih je potvrđeno da su mrtvi, dok je za mnoge njihovo trenutno boravište i dalje nepoznato.

- Priča se da su ti borci najmotiviraniji, ali ima mnogo stranih boraca koji su na svojoj koži shvatili da "iskustvo u ISIS-u" nije ono što su očekivali. Oni su mislili da će to biti jedna velika avantura - rekao je Aymenn al-Tamimi, analitičar specijaliziran za militantne skupine koji je kreirao veliku bazu dosad prikupljenih dokumenata Islamske države.

Dokument koji se citira u ovom tekstu iračke protu-terorističke snage našle su jednoj kući u četvrti al-Andalus koja je služila kao administrativna baza za bataljun. Prije nego su iračke snage zauzele zgradu, džihadisti su iz nje iznosili dokumente i kompjutore, prema izjavama susjeda, a potom zapalili zgradu u nadi da će uništiti sve što je ostalo.

- Ovi strani džihadisti su među najžešćim borcima s kojima smo se borili. Ako se oni odbijaju boriti, to znači da su shvatili da je ova organizacija zapravo lažni islam i da to nije ono po što su došli - rekao je zapovjednik jedinice koja je našla dokument, pukovnik Muhanad al-Tamimi.

Usprkos zauzimanju istočnog Mosula, irački generali svjesni su da ih i dalje čeka krvava bitka. U zapadnom dijelu grada, koji su njihove snage okružile, nalazi se oko 750.000 civila, a preostali borci IS-a nemaju drugog izbora osim da se bore ili umru.

Analitičari: Trumpova politika pruža novu nadu za Islamsku državu

Novi američki predsjednik Donald Trump obećao je da će uništiti Islamsku državu (IS), no islamisti i neki analitičari smatraju da bi njegove akcije mogle zapravo ojačati radikalni islamistički pokret regrutiranjem novih sljedbenika i inspiriranjem napada na američkom tlu.

IS je posljednjih mjeseci oslabljen porazima na bojnim poljima, gubitkom teritorija u Iraku, Siriji i Libiji, te sve težim financiranjem i manjkom novih boraca.

Trumpovo obećanje da će uništiti "islamski ekstremizam" na prvi pogled izgleda kao još jedan udarac ambicijama Islamske države.

Ipak, neki stručnjaci za Bliski istok i pristaše IS-a smatraju da bi upravo pobjeda Trumpa na američkim izborima mogla predstavljati pozitivnu prekretnicu za tu radikalnu islamističku skupinu. Oni također smatraju da bi Trumpova odluka o privremenoj zabrani ulaska u SAD izbjeglicama kao i svim državljanima sedam uglavnom muslimanskih zemalja mogla ići u prilog Islamskoj državi.

Ta izvršna uredba, koju su u međuvremenu osporili američki suci, naljutila je muslimane diljem svijeta koji je drže dokazom da je Trumpova administracija islamofobna.

Bijela kuća nije zasad odgovorila na optužbe o islamofobiji, no glasnogovornik Sean Spicer prošlog tjedna je rekao: "Prvi cilj predsjednika uvijek je bilo fokusiranje na sigurnost Amerike, a ne na religiju. On razumije da to nije problem religije."

Spicer je također kazao da optužbe da će zabrana ulaska državljanima muslimanskih zemalja smanjiti sigurnost SAD-a nisu točne. "Neki ljudi nisu pročitali što stvarno piše u uredbi i interpretiraju je kroz netočna medijska izvješća", rekao je Spicer.

Ti komentari ipak nisu ušutkali kritičare. "Zabrana muslimanskim zemljama će nedvojbeno potkopati globalne napore da se diskreditiraju ekstremisti", rekao je Hassan Hassan, stručnjak za islamski radikalizam i autor knjige "ISIS: Vojska terora iznutra".

Organizacija islamske suradnje (OIC), koja okuplja 57 muslimanskih država, ustvrdila je da će "takvo selektivno i diskriminativno djelovanje samo služiti jačanju radikalnog narativa među ekstremistima".

Džihadisti na internetskim forumima i dalje slave pobjedu Trumpa, te tvrde da njegovi pogledi pokazuju "pravo lice Amerike". Džihadisti smatraju da će Trumpova politika polarizirati islamske zajednice diljem svijeta, što i jest njihov cilj.

"To je Alahov blagoslov svim muslimanima koji su izgubili svoju lojalnost i svoju vjernost, i koji su umjesto života u vjeri izabrali svjetovni život sa svim luksuzom koji postoji u zemlji otpadnika od vjere", napisao je jedan džihadist na islamističkoj internetskoj stranici al-Minbar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:50