PORAZNI REZULTATI

Veliki potop Applea i ostalih proizvođača osobnih računala: Hoće li se cijene strmoglaviti?

Očekuju se najgori rezultati kompanija u S&P 500 od prvog lockdowna; je li to smrt inflacije?

Ilustracija

 Richard Levine/Alamy/Alamy/Profimedia/Richard Levine/alamy/alamy/profimedia

Možemo li očekivati trend pada cijene osobnih računala? To pitanje nameće se samo po sebi jer je veliki Apple objavio kako su im u prvom kvartalu ove godine isporuke računala pale za 40,5 posto. Ako pak Apple ima prepuna skladišta nagomilanog inventara, jasno je da i ostali na tržištu moraju osjećati pritisak. Ukupno su isporuke PC-a svih proizvođača doživjele pad od 29 posto ili 56,9 milijuna jedinica, što je niža razina prodaje u odnosu na 2019. godinu. Niti jedan od tržišnih lidera nije pošteđen velikog pada; Lenovo Group, Dell Technologies, kao i Asustek Computer imali su pad viši od 30 posto. U HP Inc. tako su u neobičnoj situaciji da se s kolosalnim padom od 24,2 posto moraju osjećati sretnim među velikima.

Cijeli univerzum kompanija koje proizvode high tech uređaje u širokoj upotrebi kao da već nekoliko godina jaše na roller costeru. Primjerice, nakon pandemije još lani došlo je do vrlo značajnog usporavanja isporuke mobilnih telefona. Veliki proizvođači zabilježili su dvoznamenkaste padove. Prethodno su bili suočeni s nevjerojatnom brzinom oporavka od pandemije te blokadom lanaca opskrbe. Praktično su svi imali problema s dobavom čipova. Samsung - koji osigurava memorije za prijenosne uređaje, desktop i laptop računala - prošli tjedan je priopćio da smanjuje proizvodnju memorija. Objava je stigla nakon najnižeg profita od financijske krize 2009. godine.

Pad tržišta PC-a počeo je kao trend prije više kvartala, a Apple je izgleda prošao posebno bolno jer su jako izloženi prodaji građanima na otvorenom tržištu te su u prethodnom razdoblju imali bolje rezultate nego konkurencija. U Appleu tumače kako je sve pod kontrolom, ali priznaju problem. Yahoo! Finance izvještava: „Tijekom razgovora o zaradi u veljači, glavni financijski direktor Luca Maestri rekao je da tvrtka očekuje dvoznamenkasti pad prihoda Maca u tromjesečju koje završava u ožujku. Tijekom istog razgovora, izvršni direktor Tim Cook rekao je da uspješno lansiranje računalnog proizvoda prethodne godine znači da se trenutne prodajne brojke MacBooka suočavaju s teškim usporedbama, a tvrtka se i dalje suočava s ‘izazovnim‘ ekonomskim okruženjem.“

Situaciju im dodatno komplicira ideja izmještanja proizvodnje izvan Kine, što je proces koji vode usporedno dok pripremaju lansiranje nove linije laptopa i desktopa, pa i novog iMac-a.

Inače, ulazimo u razdoblje u kojem veći broj američkih kompanija bilježi najgori pad profita još od prvih mjeseci pandemije, kada je došlo do ekonomske paralize zbog radikalnih covid mjera. Analitičari Financial Timesa tvrde kako je inflacija počela pritiskati profitne margine te se pribojavaju recesije. Procjenjuje se kako bi sve kompanije u S&P 500 indeksu mogle imati pad zarada u prvom kvartalu od 6,8 posto u donosu na godinu ranije. Taj pad čini se mali u odnosu na onaj iz drugog kvartala 2020. kada su zarade zaronile 30-ak posto, ali je dramatičan; vrlo vjerojatno će inicirati vrlo dinamično preslagivanje investicijskih pozicija u pojedinim kategorijama imovine.

Treba voditi računa kako pad potrošačke potražnje, rast cijene zaduživanja, pad cijena raznih dobara te stroža politika odobravanja kredita nakon krize povjerenja u banke vrlo vjerojatno sa sobom donosi značajno gospodarskog usporavanje te zaustavljanje rasta cijena. Je li moguće da u Sjedinjenim Državama gledamo veliki preokret; zaustavljanje trenda snažnog rasta cijena?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:30