PREŽIVIO IBIZU

Veliki povratak bivšeg austrijskog vicepremijera koji se proslavio izjavom ‘Hrvatska je sranje‘

Heinzu-Christianu Stracheu je povratak u FPÖ koji je vodio 14 godina, a samostalna lista je "plan B"
Heinz-Christian Strache i supruga Philippa
 Chris HoferGetty images

Bivši austrijski vicepremijer Heinz-Christian Strache želi se vratiti u politiku preko lokalnih izbora u nedjelju 11. listopada.

Morao je otići zbog afere Ibiza 2019. nakon objavljivanja videosnimke na kojoj navodnoj nećakinji ruskog oligarha nudi poslove na javnim natječajima u zamjenu za financiranje Slobodarske stranke FPÖ (Hrvatska je sranje, kaže u jednom trenutku). Teretilo ga se i da je privatno potrošio stranačkih 580.000 eura.

Cilj mu je povratak u FPÖ koji je vodio 14 godina, a samostalna lista je "plan B". Ankete Stracheovoj listi (Team HC Strache) daju 5 posto, što znači da je na rubu ulaska u bečki pokrajinski parlament, prenosi berlinski Tagesspiegel. Na predizbornom skupu u srijedu obećao je da će pokrenuti inicijativu za raspisivanje referenduma "protiv besmislenih koronamjera", prenosi austrijski Der Standard, zalagati se za prekid politike zabrana i "povratak normalnom životu".

On je i protiv obaveznog cijepljenja. Okončajmo politiku panike i poticanja straha, poručuje Strache. FPÖ je 2015. u Beču osvojio visokih 31 posto glasova. Ankete socijaldemokratima (SPÖ) predviđaju 42 posto, ÖVP-u Sebastiana Kurza 20 posto, Zelenima 15, FPÖ-u 10 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:33