IZNENADNI NAPAD

VELIKI POVRATAK ISIS-a Izveli niz krvavih samoubilačkih napada i pokrenuli veliku ofenzivu, ponovno su zauzeli dio važnog sirijskog grada

Borci Islamske države
 © Stringer . / Reuters / REUTERS

Islamska država (IS) u petak je ponovo zauzela dio važnog sirijskog grada Bukamala koji je bio u rukama režima, izvodeći niz krvavih samoubojičkih napada, što je najveća ofenziva džihadističke organizacije u Siriji posljednjih mjeseci.

IS je u studenom 2017. izgubio Bukamal, posljednje gradsko uporište koje je držao u toj zemlji zahvaćenoj ratom, nakon niza poraza koje je pretrpio u borbi s režimskim snagama i njihovim saveznicima s jedne strane i sa Sirijskim demokratskim snagama (FDS) koje podupiru Sjedinjene Države, s druge.

Zauzimanjem dijela tog važnog grada, IS potvrđuje da je i dalje snaga koje se treba bojati na terenu. Još treba vidjeti hoće li se održati u gradu ili će napredovati u borbi sa snagama odanim sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu koji ima potporu ruskog zrakoplovstva.

Bukamal je u istočnoj pokrajini Deir Ezoru, blizu granice s Irakom, gdje je vlada krajem 2017. proglasila pobjedu nad IS-om.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) je objavio da su džihadisti poveli "veliku ofenzivu" iz sirijske pustinje i da su "zauzeli dio Bukamala", koji je smješten zapadno od Eufrata.

"Najmanje 25 boraca sirijske vojske i prorežimskih milicija poginulo je u deset samoubojičkih napada, među kojima su četiri napada autobombom, koje je izveo IS", rekao je za AFP ravnatelj Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR) Rami Abdel Rahman.

Borbe dviju zaraćenih strana se nastavljaju u središtu grada, dodao je. "Ovaj iznenadni napad je prvi nakon studenog" kada su džihadisti bili potisnuti iz grada.

Uz deset bombaša samoubojica u borbama su poginula i osmorica džihadista, navodi nevladina organizacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2022 22:22