BUKTINJA U ŠPANJOLSKOJ

Veliki požar na kanarskom otoku La Palmi, evakuirano 2500 stanovnika

Tristotinjak vatrogasaca bori se s vatrenom stihijom uz pomoć iz zraka
 Stringer/Afp

Više od 2000 hektara izgorjelo je u subotu u nekoliko sati na španjolskom otoku La Palmi, na Kanarima, na jugozapadu zemlje, zbog čega je evakuirano 2500 stanovnika, priopćile su regionalne vlasti.

"Vatra se jutros počela širiti iz općine Puntagorda i dosad je izgorjelo 2000 hektara", priopćila je vlada Kanarskih otoka.

Vatra je "zahvatila općinu Tijarafe, odakle su stanovnici evakuirani", dodala je vlada govoreći o tom mjestu s 2500 stanovnika. "Nitko nije ozlijeđen", rekla je.

Tristotinjak vatrogasaca bori se s vatrenom stihijom uz pomoć iz zraka, u očekivanju dolaska na La Palmu dvaju hidroaviona.

Evakuirani stanovnici su smješteni u Tazacorteu, na zapadnoj obali otoka, istaknuo je pak Crveni križ.

Požar se događa nakon erupcije vulkana na La Palmi od rujna do prosinca 2021., također na zapadu otoka, ali malo sjevernije.

Godine 2022. gotovo 500 požara je progutalo više od 300.000 hektara u Španjolskoj, što je dosad najviše u Europi, objavio je europski informacijski sustav za šumske požare (EFFIS).

Oko 66.000 hektara već je izgorjelo od početka 2023. koja bi također mogla biti loša za ovu zemlju snažno pogođenu klimatskim promjenama.

Proljeće je u Španjolskoj bilo najtoplije i drugo najsušnije od početka mjerenja, navodi španjolska meteorološka agencija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:26