RAT U UKRAJINI

Veliki požar u zapadnom dijelu Ukrajine zbog puknuća naftovoda, ima ozlijeđenih

Pratimo najznačajnije događaje rata u Ukrajini iz minute u minutu
Gusti oblaci crnog dima iznad sela Strimba
 Screenshot X/

Ključni događaji:

  • Stupio na snagu dekret koji omogućuje Ukrajincima da bez viza ulaze i izlaze iz Rusije

  • Putin na godišnjicu aneksije odao počast ubijenim ruskim osuđenicima

  • U ruskom napadu pogođena infrastruktura u zapadnoj Ukrajini

  • Rumunjska prijavila moguću povredu zračnog prostora iz Rusije

18:11

Josep Borrell posjetio Odesu i osudio 'barbarske' napade na grad

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell posjetio je ukrajinski lučki grad Odesu na Crnome moru, gdje se iz prve ruke uvjerio u štetu koju su mu nanijeli ruski napadi.

Stara četvrt Odese i povijesna pravoslavna katedrala Preobraženja nedaleko od luke teško su oštećene u ruskome bombardiranju u srpnju. Nedavno je pogođena i lučka infrastruktura koja je ključna za ukrajinski izvoz žitarica.

Dok je obilazio mjesto na kojemu se nalazi katedrala, Borrell je ruski napad na grad nazvao "barbarskim". "Ovo je dobar primjer kako Rusija pokušava uništiti Ukrajinu", kazao je.

Izrazio je žaljenje što je prošla već godina dana otkako je Moskva nezakonito pripojila četiri regije na jugu i istoku Ukrajine.

Obećao je da Europa neće napustiti Ukrajinu u njezinu teškom ratu za povratom okupiranih regija te je kazao da će joj trebati daljnja vojna, gospodarska, politička i diplomatska potpora.

Visoki predstavnik EU-a ponovno je javno zamjerio ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu što je prekinuo sporazum postignut uz posredovanje UN-a kojim je omogućen izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora, unatoč ruskoj blokadi luka.

Borrellov put nije bio unaprijed najavljen iz sigurnosnih razloga, a nisu navedeni ni detalji o tomu što je još planirao za vrijeme posjeta Odesi.

Prije gotovo dva tjedna španjolski diplomat je rekao da će uskoro u Kijevu organizirati sastanak ministara vanjskih poslova 27 zemalja članica EU-a.

Jedna od tema planiranog sastanka EU-a, kako je Borrell kazao, njegov je prijedlog da se uspostavi dulje razdoblje financiranja za vojnu pomoć Ukrajini te da se podrže isporuke modernih borbenih zrakoplova i projektila novcem EU-a.

Njegov je cilj od 2024. do 2027. prikupiti 5 milijardi eura godišnje u sklopu predloženog Ukrajinskog fonda za potporu.

Usto treba istaknuti da će izgledi Ukrajine za članstvom u EU-u vjerojatno ostati upitni.

Država je službeno kandidatkinja od lipnja, no 27 država članica još mora jednoglasno odlučiti o otvaranju službenih pristupnih pregovora.

Pozitivna odluka trebala bi uslijediti nakon što Ukrajina ispuni određene uvjete, među kojima je i snažnija borba protiv korupcije.

18:11

Veliki požar u zapadnom dijelu Ukrajine zbog puknuća naftovoda

Veliki požar izbio je u subotu zbog puknuća naftovoda na zapadu Ukrajine pri čemu su tri osobe ozlijeđene, objavile su hitne službe.

"U 17 sati (po mjesnom vremenu) blizu sela Strimba u okrugu Nadvirna (u oblasti Ivanovo Frankisk), puknuo je naftovod (promjera150 mm)", objavila je Nacionalna služba za izvanredna stanja.

Nafta se razlila na površini od 100 metara četvornih, navodi se.

Požar na tom mjestu izbio je iz još neutvrđenih razloga.

Lokalni mediji izvijestili su da se dogodila snažna eksplozija.

Snimke objavljene na društvenim mrežama, čiju vjerodostojnost agencija AFP nije mogla potvrditi, pokazuju guste oblake crnog dima iznad sela.

"Spasilačke ekipe su na licu mjesta", objavile su hitne službe.

Mjesto nesreće je stotinama kilometara udaljeno od bojišnice na kojem se ukrajinske snage odupiru ruskom agresoru na istoku Ukrajine.

11:55

Rumunjska prijavila moguću povredu zračnog prostora iz Rusije

Rumunjski vojni radari detektirali su moguću povredu nacionalnog zračnog prostora tijekom noćnog ruskog napada dronovima na civilnu infrastrukturu u Ukrajini, objavilo je u subotu rumunjsko ministarstvo obrane.

Fragmenti mogućih ruskih dronova pronađeni su na rumunjskom teritoriju tri puta ovaj mjesec.

"Radarski sustav rumunjske vojske identificirao je moguću neodobrenu povredu nacionalnog zračnog prostora, a signal je detektiran na ruti prema gradu Galatiju", objavilo je ministarstvo obrane ove članice NATO-a.

Na teren su poslani stručnjaci koji će utvrditi što se dogodilo, dodaje.

"Za sada na nacionalnom teritoriju nisu identificirani pali objekti. Potraga će se danas nastaviti", kaže ministarstvo.

Telefonska upozorenja bila su poslana stanovnicima okruga Tulcea i Galati kada su detektirani dronovi na putu prema Ukrajini nedaleko od rumunjske granice.

Upozorenja stanovništvu da se skloni jedna je od nekoliko mjera koje je Rumunjska poduzela kako bi pojačala zaštitu otkako su na njezinu teritoriju pronađeni dijelovi dronova, uz povećanje broja ophodnji i opservacijskih točaka te širenje zone zabrane letenja duž dijela granice s Ukrajinom.

Rumunjski dužnosnici i dužnosnici NATO-a ističu da nema dokaza da su ruski napadi u blizini granice namjerni napad na Rumunjsku, ali ih smatraju nesmotrenima i destabilizirajućima.

11:43

Putin obećao obnovu okupirane Ukrajine

Na prvu godišnjicu ruske aneksije četiriju ukrajinskih regija Hersona, Zaporižje, Donecka i Luhanska, ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je obnovu ratom razorenih regija.

"Škole, bolnice, stambene zgrade i ceste, muzeji i spomenici" bit će ponovno izgrađeni i rekonstruirani, rekao je Putin u video poruci koju je Kremlj objavio u subotu.

Sve ruske regije pružat će svoju "bratsku pomoć" u naporima obnove, dodao je.

Putin je, kršeći međunarodno pravo i nakon referenduma koji su međunarodno ismijavani kao prijevare, potpisao sporazume s okupacijskim vođama četiriju regija 30. rujna 2022. da postanu dio Ruske Federacije.

Ukrajina nastavlja s protuofenzivom u nadi da će osloboditi teritorije od ruske okupacije.

"Pred nama je velika zadaća i rješenje teških izazova, provedba velikog programa obnove i društveno-gospodarskog razvoja naših povijesnih regija", nastavio je Putin u video poruci. "I sigurno ćemo ostvariti zacrtane ciljeve", dodao je.

Ruski predsjednik nazvao je aneksiju teritorija, koju nije priznala nijedna druga država u svijetu, "povijesnim i sudbonosnim događajem".

Zahvalio je građanima teritorija čija je odlučnost učinila Rusiju još jačom: "Mi smo jedan narod. I zajedno sve pobjeđujemo, nalazimo odgovor na sve izazove."

Ni nakon više od godinu i pol rata Rusija ne kontrolira u potpunosti ni jednu od četiriju pripojenih regija. Ukrajina je također uspjela vratiti okupirane dijelove teritorija tijekom višemjesečnih borbi.

08:18

Stupio na snagu dekret koji omogućuje Ukrajincima da bez viza ulaze i izlaze iz Rusije

Ukrajinski državljani smiju ulaziti i izlaziti iz Rusije bez viza, samo trebaju predočiti ukrajinske dokumente, prema dekretu koji je stupio u Rusiji na snagu u petak.

Potpisao ga je predjednik Vladimir Putin. Za djecu koja prelaze granice bit će potreban rodni list ili putovnica zakonskog skrbnika s podacima o djetetu.

Dekretom se također omogućuje građanima Ukrajine ulazak i izlazak iz Rusije čak i ako su im dokumenti istekli.

Drugi dekret koji je potpisao ruski predsjednik, a stupio je na snagu u petak, olakšava proces dobivanja ruskog državljanstva za neke pojedince, posebice ako su državljani bivših sovjetskih država.

Tako će državljanstvo moći dobiti i stranci koji su potpisali ugovor o vojnoj službi u Oružanim snagama Rusije na razdoblje od najmanje godinu dana. Istodobno se povećao popis kaznenih djela za počinjenje kojih se može oduzeti stečeno državljanstvo. Uključuju dezerterstvo, diskreditiranje ruskih oružanih snaga i pozivanje na ekstremizam.

Putin je u petak potpisao i ukaz o početku jesenskog novačenja, u sklopu kojega će u vojsku biti pozvano 130.000 regruta.

Ruska vojska moći će pozvati muškarce u dobi i zmeđu 18 i 27 godina od 1. listopada do 31. prosinca na 12-mjesečnu obuku.

08:17

Putin na godišnjicu aneksije odao počast ubijenim ruskim osuđenicima

Rusija je obilježila prvu godišnjicu svoje ilegalne aneksije četiri južne ukrajinske regije u petak, a predsjednik Vladimir Putin odao je počast ruskim osuđenicima poginulima u borbi te proglasio 30. rujna, Dan ujedinjenja s Rusijom, službenim praznikom.

Ruske snage u cijelosti ne kontroliraju nijednu od četiriju okupiranih regija: Herson, Zaporižja, Donjeck i Luhansk, te su izgubile određeni teritorij u ukrajinskoj protuofenzivi, Moskva ih i dalje pokušava potpunoi zauzeti.

Putin ih je proglasio novim ruskim teritorijem prije godinu dana nakon referenduma koji nije priznat po međunarodnom zakonu, a zatim je tu odluku ugradio u ruski ustav i tako je dodatno učvrstio.

U petak je Putin s vojnicima odao minutu šutnje bivšim zarobljenicima koji su pušteni iz zatvora da bi se borili protiv Ukrajine, a pritom su poginuli.

Ruski državni mediji također su objavili video snimku sastanka Putina i vojnika koji su sudjelovali u invaziji Ukrajine.

image

Proslava godišnjice aneksije u Moskvi

Alexander Nemenov/Afp

Time što su otišli u rat, zatvorenici su otplatili svoj dug društvu, rekao je Putin u kratkom videu. "Svi smo ljudska bića, i svatko može napraviti grešku. Oni su ih počinili, no dali su živote za očevinu te su u cijelosti okajali svoju krivnju", rekao je.

No na moskovskom Crvenom trgu u petak atmosfera je bila slavljenička i u čast godišnjice aneksije priređen je koncert.

Među zvijezdama koje su nastupile bio je i ultranacionalistički pjevač Šaman.

08:11

U ruskom napadu pogođena infrastruktura u zapadnoj Ukrajini

U ruskom napadu rano u subotu u zapadnoj ukrajinskoj regiji Vinica pogođena je infrastrukturna lokacija, izvijestio je regionalni guverner.

"Nažalost, pogođen je infrastrukturni objekt", rekao je Serhiy Borzov u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram nakon izvješća o dronovima koji djeluju u tom području.

Ukrajinski dužnosnici ponekad koriste taj izraz za označavanje objekata uključenih u proizvodnju električne energije ili druge industrije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 11:35