SNAŽNE EKSPLOZIJE

Veliki požar zahvatio luku u Anconi, dim prodro i u centar grada, zatvorene škole, parkovi...

Wojtyłin gat je u pozadini Gata sv. Marije, nedaleko južno od trajektnog terminala za Zadar i Split, te grčke i turske luke
 Handout

Požar velikih razmjera zahvatio je noćas i jutros luku u Anconi. Nema ni mrtvih ni ozlijeđenih, ali materijalna šteta je znatna. Dim je prodro i u šire središte grada.

Ne znajući još koliko je možda otrovan, općinske vlasti su poručile građanima da prozore drže zatvorenima, te su zatvorile sve obrazovne ustanove, od obdaništa do sveučilišta, također i parkove i igrališta na otvorenome.

image
Handout

Općinski prisjednik za civilnu zaštitu Stefano Foresi zahtijeva od pučanstva da se što manje kreće na otvorenome dok zdravstvene vlasti ne objave što se sve našlo u atmosferi Ancone. Gradonačelnica Valeria Mancinelli je na Facebooku zapisala da prema prvim nalazima nema opasnosti od onečišćenja zraka. ali da se općinska uprava opredijelila za oprez.

image
Handout
image
Handout

Požar je do daljnjega blokirao luku. Tek iskrcan ribarski ulov je propao, ostavljen na obali ribarskog terminala, dok su ribari i prekupci evakuirani.

Vatra je izbila oko 0.30 u jednome od skladišta u bivšoj Tubimarovoj hali na Wojtyłinu gatu, u prostoru kojim se koristi Fritelli Maritime Group i gdje se privremeno odlaže roba za ukrcaj ili s iskrcaja, prije prijevoza na odredišta. Proširio se na prostore kojima se koriste ključne pomorske agencije, ponajprije Fratelli Morandi, a „Vivere Ancona“ navodi da su među postradalima i 0.mec te Fincantieri. Spriječeno je širenje požara na Sol, sa skladištima plina, samo stotinjak metara udaljen.

image
Handout

Wojtyłin gat je u pozadini Gata sv. Marije, nedaleko južno od trajektnog terminala za Zadar i Split, te grčke i turske luke, i nešto više sjeverno od putničkog terminala za Drač i putnička krstarenja.

image
Wojtyłin gat
Google Maps

Oko 0.45 odjeknule su tri snažne eksplozije koje su probudile građane. Šesnaestorim vatrogasnim postrojbama iz Ancone, Macerate i Pesara trebalo je oko šest sati da ga lokaliziraju, a ni 12 sati nije bilo dovoljno da ga ugase.

image
Handout

Vatrogasci pretpostavljaju da je izbio uslijed kratkog spoja na solarnim ćelijama koje pokrivaju sav krov skladišta od 45.000 metara četvornih, nekadašnjega Tubimarova pogona, podijeljenoga unutra na više skladišta. Odatle je zahvatio pošiljku pjenaste gume za arapske zemlje, naveli su karabinijeri.

image
Handout
image
Handout
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:01