VATRENA STIHIJA

Veliki požar zahvatio predgrađe Cape Towna, evakuirane tisuće ljudi, šteta je ogromna

Požar je uništio čitaonicu u sveučilišnoj 200-godišnjoj knjižnici Jagger, uključujući jedinstvenu zbirku afričkih knjiga i arhiva
Požar u Cape Townu
 Rodger Bosch/AFP

Južnoafričke hitne službe evakuirale su tri stambene zgrade od 17 katova u Cape Townu zbog požara koji je buknuo na planini Table, piše BBC. Vatra se brzo proširila nakon što je izbila u nedjelju ujutro u blizini spomen obilježja političaru Cecilu Rhodesu. Jedan tamošnji restoran potpuno je uništen. Povijesna knjižnica Sveučilišta u Cape Townu također je teško oštećena.

image
Požar u Cape Townu
Rodger Bosch/AFP

Oko 250 vatrogasaca borilo se s plamenom koji je poticao jak vjetar. Podignuti su i helikopteri za gašenje vatre, ali vjetroviti uvjeti su im otežavali rad.

Uprava južnoafričkih nacionalnih parkova rekla je da su vatrogasci alarmirani u nedjelju u 9:00 po lokalnom vremenu. Plamen se brzo proširio zbog niske vlage i suhog raslinja.

image
Požar u Cape Townu
Rodger Bosch/AFP

Požar je stvorio svoj vlastiti vjetar što je dodatno povećalo brzinu širenja vatre, dodali su, procjenjujući da će vatrogascima trebati najmanje tri dana da požar stave pod kontrolu.

Područje planine Table sklono je požarima zbog svoje vegetacije, ali ovo je prvi put da je zahvaćeno i obližnje sveučilište.

Gradske vlasti rekle su da je osumnjičeni za podmetanje požara uhićen i da postoje sumnje o podmetanju još nekoliko požara.

image
Požar u Cape Townu
Rodger Bosch/AFP

'Požar još nije pod nadzorom. Trenutno je vjetar glavni faktor koji tome doprinosi', stoji u izjavi gradskih vlasti.

Hitne službe evakuirale su neke stanovnike iz otmjenog predgrađa Vredehoek, uz padine planine Table.

Školama u predgrađu također je naređena evakuacija.

image
Požar u Cape Townu
Rodger Bosch/AFP

'Požar koji je isprva započeo u blizini Rhodes Memoriala prije nešto manje od 24 sata i dalje bjesni i proširio se u smjeru Vredehoeka', priopćile su gradske vlasti.

Naselje Eva Park, koje čine tri identične stambene zgrade u podnožju planine Table, također je evakuirano.

Obližnje sveučilište u Cape Townu također je zatvoreno i evakuirano je oko 4.000 studenata.

image
Požar u Cape Townu
Rodger Bosch/AFP

Uništene povijesne zbirke

Požar je uništio čitaonicu u sveučilišnoj 200-godišnjoj knjižnici Jagger, uključujući jedinstvenu zbirku afričkih knjiga i arhiva od kojih mnogi još uvijek nisu istraženi.

'Užasnuti i bespomoćni promatrali smo kako ova elegantna i povijesna knjižnica gori', rekla je izvršna direktorica knjižnica sveučilišta Ujala Satgoor.

Odjeljak za afričke studije također je oštećen plamenom.

image
Požar u Cape Townu
Rodger Bosch/AFP

Izgubljeno je oko 3.500 povijesnih zbirki, uključujući zbirku Bleek i Lloyd na autohtonom jeziku San, rekli su sveučilišni dužnosnici.

No, srećom nije sve uništeno.

Protupožarna vrata knjižnice zatvorila su se automatski. To je spriječilo širenje požara i možda spasilo još arhiva koji se nalaze u podrumu, uključujući zapise o kampanji protiv vladavine bijele manjine u Južnoj Africi.

image
Požar u Cape Townu
Rodger Bosch/AFP

Uništen je i povijesni Mostertov mlin, izgrađen je 1796. godine, koji je bio najstarija preživjela vjetrenjača u Južnoj Africi.

Stanovnici tog područja upozoreni su na dim i čađu u zraku te im je rečeno da drže prozore i vrata zatvorena.

U međuvremenu, planinari iz Nacionalnog parka planine Table pozvani su da smjesta napuste to područje, a vozačima koji su parkirali ondje rečeno je da odvezu svoja vozila.

image
Požar u Cape Townu
Rodger Bosch/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 05:08