‘BEZ PRESEDANA‘

Veliki požari divljaju zapadnom obalom SAD-a, evakuiraju se cijeli gradovi: ‘Ovo nitko ne pamti‘

Razgovarao sam s ljudima koji se bave požarima 40 godina i nitko od njih nije vidio ovako nešto - kazao je meteorolog Nick Nausler
Prizori San Francisco Bay Bridega u dimu
 Brittany Hosea-small/AFP

Iznimno snažni požari haraju zapadnom obalom SAD-a, a neki od njih prijete naseljima u čak tri američke savezne države.

Najteže je stanje, piše Washington Post, u državama Oregon i Kalifornija. Tako je guvernerka Oregona Kate Brown poručila u srijedu da su četiri naselja pretrpjela veliku štetu te upozorila građane da bi uskoro mogle stići i vijesti o žrtvama.

image
Požar u Orovilleu, Kalifornija
Josh Edelson/AFP

- Naselja Detroit, Blue River, Vida, Phoenix i Talent su velikim dijelom uništena. Stotine domova nestalo je u vatri - rekla je Brown.

Zbog vatre je evakuiran i dio stanovnika Medforda, grada od 82.000 ljudi, u kojem je više kuća izgorjelo.

image
Bidwell Bar Bridge u Orovilleu
Josh Edelson/AFP

Do požara je došlo nakon toplinskog vala koji je na zapadnoj obali izazvao rekordno visoke temperature. Vatrogascima posao znatno otežavaju i snažni, suhi vjetrovi koji vatru naglo okreću, i izazivaju "vatrene vrtloge" i fenomene poput kilometarski visokih stupova dima.

- Ovo je bez presedana. Razgovarao sam s ljudima koji se bave požarima 40 godina i nitko od njih nije vidio ovako nešto - kazao je meteorolog Nick Nausler.

image
Pogled na San Francisco obavijen dimom
Brittany Hosea-small/AFP

- Ovo je prvi put u posljednje 33 godine da su požari zahvatili više od 2 milijuna hektara - rekla je Lynne Tolmachoff, glasnogovornica vatrogasne službe Kalifornije.

image
Prizori San Francisco Bay Bridega u dimu
Brittany Hosea-small/AFP

- Ovo je svakako rekord. A još smo daleko od završetka razdoblja požara - rekla je Tolmachoff i dOdala da je 2018. vatra progutala nešto manje područje (1.900.000 hektara).

image
Požar u okrugu Butte
Josh Edelson/AFP

Posebno su zastrašujući prizori oko mosta San Francisco Bay Bridge, koji je praktički obavijen dimom koji zaklanja sunčevu svjetlost. Štoviše, cijeli je grad San Francisco (čije metrpolitansko područje ima gotovo 5 milijuna ljudi) u dimu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:51