125.000 EVAKUIRANIH

Veliki požari prijete kućama na jugu Kalifornije

SAN MARCOS, CA - MAY 15: A house burns at the Cocos fire on May 15, 2014 in San Marcos, California. Fire agencies throughout the state are scrambling to prepare for what is expected to be a dangerous year of wildfires in this third year of extreme drought in California. David McNew/Getty Images/AFP== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
 DAVID MCNEW/AFP / David McNew

SAN DIEGO - Veliki požari prijete još uvijek brojnim zgradama na jugu Kalifornije gdje je 125.000 tisuća osoba moralo napustiti domove zbog brzog širenja plamena izazvanog jakim vjetrovima, objavile su lokalne vlasti, prenose u petak agencije.

Trećeg dana požara koji su već uništili najmanje 20 kuća u okrugu San Diega, vatrogasci su usredotočili svoje napore na padine San Marcosa, šezdesetak kilometara sjeverno od grada San Diega, prenosi AFP.

"Svi raspoloživi izvori mobilizirani su za borbu protiv vatre. San Marcos je naš regionalni prioritet a pomoć države Kalifornije raspoređena je", napisali su u priopćenju vatrogasci s tog lokaliteta.

"Obavezne evakuacije u gradu San Marcosu ostaju na snazi", dodali su oni, ističući da je izdano 13.000 naredbi o evakuaciji te da je na stotine osoba upućeno u skloništa.

Zgrada od 18 stanova uništena je blizu Carlsbada, dvadesetak kilometara od San Marcosa, gdje su najmanje još tri kuće zahvaćene plamenom između srijede i četvrtka.

Robbie Richard, predvodnik vatrogasaca San Marcosa, objasnio je da rekordne temperature i žestoki vjetar otežavaj njihov rad: "Danas bilježimo temperature iznad 38 stupnjeva Celzija. Tamo je tlo iznimno suho".

Kaliforniju redovito zahvaćaju veliki požari ljeti i ujesen, ali vatra je izbila ranije nego zadnjih godina. "To je vrlo rano u sezoni", ocijenio je Richard.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:51