SPAS U ZADNJI ČAS

VELIKI POŽARI U KALIFORNIJI Gladno stado od 500 koza spasilo knjižnicu Ronalda Reagana, i vatrogasci priznali: 'Olakšale su nam posao!'

 
 James Nesterwitz / Alamy / Alamy / Profimedia

Gladno stado 500 koza pomoglo je spasiti Knjižnicu predsjednika Ronalda Reagana nedaleko od Los Angelesa od požara koji haraju Kalifornijom, prenosi u četvrtak BBC.

Knjižnica je u svibnju unajmila koze kako bi iz opreza raščistile zapaljivo grmlje oko kompleksa. Koze su ga pojele, stvorivši prolaz koji je usporio širenje požara i omogućilo vatrogascima više vremena za gašenje.

Knjižnici nedaleko od Los Angelesa zaprijetio je požar "Easy", zadnji u nizu požara zbog kojih su širom države zapovjeđene evakuacije i nestalo je struje.

Koze su pomogle da se spase izlošci kao što su predsjednički zrakoplov Air Force One i dio Berlinskog zida.

"Jedan vatrogasac nam je kazao da vjeruju da im je prolaz koji su raščistile koze olakšao posao", rekla je glasnogovornica knjižnice Melissa Giller.

Koze je angažirala lokalna tvrtka "805 Goats" da raščiste površinu od 52.600 metara četvornih.

, Image: 281907207, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: James Nesterwitz / Alamy / Alamy / Profimedia
James Nesterwitz / Alamy / Alamy / Profimedia

Scott Morris je otvorio tvrtku prošli studeni i naplaćuje oko tisuću dolara po 4000 metara četvornih.

Budući da su požari u Kaliforniji sve češći, Morris je kazao da će morati udvostručiti stado kako bi mogao odgovoriti na potražnju za njima.

Druga velika institucija na jugu Kalifornije, Muzej Getty u Los Angelesu, ovaj je tjedan također spašena od vatrene stihije zahvaljujući tome što su zaposlenici muzeja raščistili grmlje koje ga okružuje.

Požari ne jenjavaju

U blizini Los Angelesa u četvrtak je izbilo još požara, koje drugi dan zaredom raspiruju snažni pustinjski vjetrovi, prenosi Reuters.

Požar "Hillside" koji se brzo širi zahvatio je 80 hektara površine i počeo je gutati kuće u blizini brežuljaka prekrivenih grmljem u San Bernardinu, istočno od Los Angelesa, po mjesnim vatrogascima.

Još dva velika požara haraju regijom od početka tjedna.

Požar "Getty" izbio je kod Muzeja Getty u Los Angelesu u ponedjeljak ujutro, gutajući grmlje na brežuljcima oko važne autoceste.

Vlasti su zapovjedile evakuaciju više od 10.000 kuća u nekim od najbogatijih gradskih četvrti, no u srijedu je dopušten povratak nekim stanovnicima nakon što je pod kontrolu stavljeno oko 40 posto požara koji je zahvatio površinu od 300 hektara.

Požar "Easy" izbio je rano u srijedu, proširivši se sve do zidova Knjižnice predsjednika Ronalda Reagana koja se nalazi na planini sjeverozapadno od Los Angelesa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:06