OKONČANA SAPUNICA

VELIKI PREOKRET U IZRAELU Prekinuta najveća politička kriza u povijesti zemlje, Netanyahu i Gantz formirali vladu nacionalnog jedinstva

 
Benny Gantz i Benjamin Netanyahu
 AFP

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njegov protukandidat na izborima Benny Gantz objavili su u ponedjeljak da su sastavili vladu nacionalnog jedinstva i tako prekinuli najdulju političku krizu u povijesti zemlje u jeku pandemije Covida-19.

"Ugovor o formiranju izvanredne vlade nacionalnog jedinstva potpisali su" Netanyahu, vođa Likuda i Gantz, predsjednik stranke Plavi i bijeli, izvijestile su te dvije stranke u zajedničkom priopćenju.

Nakon prijelazne vlade koja je trajala 16 mjeseci, triju parlamentarnih izbora te nevjerojatnih i za neke Izraelce očajničkih preokreta, Netanyahu (70) i Gantz (60) su se sastali tijekom večeri uoči početka Jom Hašoe, Dana sjećanja na žrtve holokausta koji u Izraelu traje od zalaska sunca u ponedjeljak do utorka navečer.

Razgovori su trebali potvrditi jedinstvo bivših izbornih suparnika nakon brojnih neuspjelih pokušaja. Ovaj put su postigli dogovor, čiji detalji nisu objavljeni.

Nakon parlamentarnih izbora 2. ožujka - trećih u nepunih godinu dana, koji su napokon trebali dati jasnog pobjednika između Netanyahua i Bennyja Gantza - predsjednik Reuven Rivlin povjerio je potonjem zadaću da sastavi novu vladu.

Gantz je u jeku pandemije novog koronavirusa iznenadio sve kada je utro put "izvanrednoj vladi nacionalnog jedinstva" s Netanyahuom optuženim za korupciju u nizu afera, prekršivši tako obećanje da neće sudjelovati u vlasti s premijerom na odlasku sve dok ovaj ne riješi probleme s pravosuđem.

No prošlog tjedna Gantz nije uspio sastaviti vladu pa je izraelski predsjednik ovlastio Kneset, parlament, da za nešto manje od tri tjedna predloži novog kandidata među zastupnicima koji će pokušati formirati vladu.

U međuvremenu su Gantzova i Netanyahuova stranka koje zajedno imaju većinu u parlamentu, nastavile pregovore radi sastavljanja vlade nacionalnog jedinstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:08