ZLOČIN U ISTANBULU

VELIKI PREOKRET U SLUČAJU MONSTRUOZNOG UBOJSTVA SAUDIJSKOG NOVINARA Khashoggijev sin milosrdnim potezom spašava živote ubojicama svog oca?

 
Salah Khashoggi
 AFP

Sin ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija rekao je da oprašta ubojicama svojeg oca.

Kgashoggi je prije smrti živio u SAD-u i pisao za Washington Post. Nakon što su izmijenjeni izvještaji o njegovom nestanku, saudijske su vlasti na kraju priznale da je ubijen u iznenadnoj akciji, a ubio ga je tim koji je imao zadatak vratiti ga natrag u zemlju.

U prosincu 2019. je na suđenju u Rijadu pet neimenovanih muškaraca osuđeno na smrtnu kaznu zbog sudjelovanja u Khashoggijevom ubojstvu.

Posebna izvjestiteljica Ujedinjenih Naroda Agnes Callamard nazvala je to suđenje 'antitezom pravde' te pozvala na neovisnu istragu.

Izjava Salaha Khashoggija, sina ubijenog novinara, objavljena je danas na Twitteru.

'U ovoj blagoslovljenoj noći blagoslovljenog mjeseca Ramazana sjećamo se Božjih riječi: ako osoba oprosti i pomiri se, nagradit će ga Allah. Stoga mi, sinovi mučenika Jamala Khashoggija, objavljujemo oprost onima koji su ubili našeg oca i tražimo nagradu od Boga svemogućeg', napisao je.

(FILES) In this file photo Salah Khashoggi, the son of murdered Saudi journalist Jamal Khashoggi, and his relatives receive mourners at an events hall in the Saudi coastal city of Jeddah on November 16, 2018. - The sons of murdered Saudi journalist Jamal Khashoggi said Friday that they
AFP
Salah Khashoggi

Smrtne kazne se po šerijatskom zakonu zbog oprosta obitelji žrtve mogu ublažiti, no još nije sigurno hoće li se to dogoditi i u ovom slučaju, piše BBC.

Salah Khashoggi je ranije rekao da ima povjerenja u saudijsku istragu, no kritizirao je i protivnike i neprijatelje Saudijske Arabije, rekavši da oni pokušavaju iskoristiti smrt njegova oca kako bi potkopali vodstvo zemlje.

Prošle je godine Washington Post izvijestio o tome da su Khashoggijeva djeca mjesečno primala novac kao odštetu za ubojstvo njihovog oca. No Khashoggijev najstariji sin Salah jedini je od njih nastavio živjeti u Saudijskoj Arabiji.

Podsjetimo, Jamal Khashoggi, novinar koji je 2017. otišao u egzil u SAD-u, 2. je listopada 2018. otišao u saudijsko veleposlanstvo u Istanbulu kako bi tamo podigao dokumente potrebne za vjenčanje sa svojom zaručnicom Hatice Cengiz.

(FILES) In this file photo taken on December 15, 2014 Saudi journalist Jamal Khashoggi attends a press conference in the Bahraini capital Manama. - The sons of murdered Saudi journalist Jamal Khashoggi said Friday that they
AFP
Jamal Khashoggi

Istražitelji vjeruju da je ubijen dok ga je ona čekala vani, no njegovi posmrtni ostaci nikad nisu pronađeni. Saudijske vlasti su u početku tvrdile da je Khashoggi napustio zgradu veleposlanstva živ, no te su se izjave nekoliko puta mijenjale u tjednima nakon njegova nestanka.

U kasnijem se izvješću UN-a tvrdilo i da su sam prijestolonasljednik Mohammed bin Salman i drugi visoki dužnosnici odgovorni za te događaje. Princ bin Salman je negirao bilo kakvu umiješanost u ubojstvo, no rekao je da preuzima punu odgovornost kao vođa Saudijske Arabije, posebno zbog toga što su ubojstvo počinili pojedinci koji rade za saudijsku vladu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:19