ZAPAD U ‘MINUSU‘

Veliki problem koji je NATO imao još u doba Hladnog rata sada je još gori. Rusija je u prednosti...

Savez tijekom ljeta planira obučiti 300.000 vojnika u okviru ARF-a

Vojnici Bundeswehra

 Gambarini Maurizio/Dpa Picture-alliance Via Afp

Značajan dio svoje povijesti NATO je uvijek imao isti problem: nedovoljno vojnika, piše Foreign Policy.

Bio je to problem tijekom većeg dijela Hladnog rata, kada je NATO gledao preko nišana iza linija Varšavskog pakta u Istočnoj Njemačkoj šest milijuna vojnika nasuprot vlastitih pet milijuna. Mogao je vidjeti i više divizija, tenkova, borbenih zrakoplova i podmornica.

Od tada se problem samo pogoršao. U 1990-im i 2000-tim godinama, NATO nacije raspustile su trupe i obojali su svoje zelene tenkove u pustinjsku kamuflažu zbog 20 godina dugog rata na Bliskom istoku. Do 2014. godine, kada je Kremlj trupama naredio odlazak na Krimski poluotok, u Europi je bilo samo oko 30.000 američkih vojnika. Dužnosnici Pentagona pokušavali su smisliti kako da Rusima izgledaju kao da ih je 10 puta više.

- NATO je zapravo zaboravio na svoju vojsku. To nije bilo uopće dovoljno za veliku krizu, rekao je jedan visoki diplomat NATO-a, koji je isključivo anonimno želio govoriti o vojnim planovima.

Dok NATO u 2024. kreira nove ratne planove za obranu od potencijalnog ruskog napada na tri osovine – sjevernu, središnju i južnu – postavljajući tenkove, topništvo i streljivo, ima isti problem: pronaći još vojnika.

Savez tijekom ljeta planira obučiti 300.000 vojnika u okviru ARF-a (Savezničke snage za odgovor (Allied Reaction Force)), ali ako želi održati korak s nagomilavanjem trupa u Rusiji, morat će stvoriti rezervu, i to brojnu.

NATO mora ponovno razmisliti o način na koji dobiva trupe iz zemalja saveznika.

image

Vojnici NATO-a na vježbi u Poljskoj

Omar Marques/Anadolu Via Afp

- Moramo osigurati dovoljan vojnika da ostvarimo planove koje smo dogovorili, rekao je potporučnik Kraljevske nizozemske mornarice Rob Bauer, predsjednik Vojnog odbora NATO-a, za Foreign Policy na marginama sigurnosne konferencije u Münchenu u veljači.

Većina NATO zemalja, na čelu sa Sjedinjenim Državama, regrutira isključivo dobrovoljne snage u zadnjih pola stoljeća, iako se u SAD-u svi podobni muškarci moraju prijaviti u službu u slučaju da Kongres ili američki predsjednik odobri mobilizaciju.

No, pad stope nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama te Europi otežava privlačenje novaka.

Od pandemije koronavirusa, američki poslodavci nastavljaju otvarati nova radna mjesta, pri čemu se stopa nezaposlenosti drži na 4 posto. U Nizozemskoj i Njemačkoj nezaposlenost je niska - oko 3 posto - što znači da svatko tko je bez posla vjerojatno mijenja posao ili tek postaje radna snaga. Postoje i drugi faktori. U Sjedinjenim Državama, primjerice, sve manje ljudi ispunjava standarde za regrutaciju bog nedovoljne fizičke spreme, psihičkog oboljenja ili kriminalnog dosjea.

Najvažniji faktor zbog kojega je manje novaka, kako smatraju stručnjaci, predstavlja nedostatak egzistencijalne prijetnje nacionalnoj sigurnosti SAD-a.

- Žrtve smo vlastitog uspjeha, izjavila je Kate Kuzminski, direktorica programa za vojsku, veterane i društvo pri Centru za novu američku sigurnost (CNAS), think tanku iz Washingtona.

- Osjećaj egzistencijalne prijetnje nije nužno tako jak kao što je bio, što je dobra stvar, ali dovodi do nekih izazova kada je u pitanju regrutacija.

Američka vojska prošle godine nije uspjela ostvariti cilj novačenja, nedostajalo je više od 41.000 ljudi. Aktivna američka vojska manja je nego što je bila u zadnjih 80 godina.

Britanska vojska nije uspjela ostvariti ciljeve svake godine od 2010. Što se pak tiče njemačkog Bundeswehra smanjio se za 1.500 vojnog osoblja prošle godine, unatoč masovnoj akciji novačenja.

Čak je i Ukrajina, koja nije u NATO savezu, morala smanjiti dobnu granicu za regrutaciju s 27 na 25 godina kako bi dovela dovoljno vojnika da pomognu u borbi protiv ruske invazije.

image

Vojnici NATO-a na vježbi u Poljskoj

Omar Marques/Anadolu Via Afp

Rusija je prilagodila svoju dob za regrutiranje, podižući maksimalnu dob u kojoj netko može biti regrutiran s 27 na 30 godina, ali Kremlj je također poduzeo korake na drugom kraju spektra: podigao je dob za regrutaciju kako bi ponovno regrutirao stare vojnike.

- Dakle, imate umirovljene generale koji su se opijali posljednjih 30 godina i sada su vraćeni u službu, komentirala je Kuzminski.

U američkoj vojsci iscrpljenost je bila najakutnija u jedinicama borbenog naoružanja - zabilježena je visoka stopa samoubojstava samo među tenkistima između 2019. i 2021. godine. Kod trupa protuzračne obrane također je zabilježena visoka stopa iscrpljenosti, djelomično zbog vojnih misija po cijelom svijetu.

Nekoliko zemalja, poput Estonije, Finske, Litve i Norveške, već neko vrijeme vraćaju u službu svoje vojnike. Latvija vraća vojni rok.

A Švedska - koja je nekoć regrutirala polovicu svog stanovništva - vratila je stari model mobilizacije i nastoji udvostručiti broj novaka do 2030. Poljska se pokušava oduprijeti ekonomskoj gravitaciji stvaranjem aktivne vojske od 250.000 vojnika i dodavanjem 50.000 teritorijalnih branitelja — rezervne snage slične ukrajinskom modelu mobilizacije. Stopa nezaposlenosti kreće se oko 2 posto.

- Ako govorite o ljudima, a ne možete ih pronaći ako nudite dobrovoljno služenje u profesionalnim oružanim snagama, onda morate razmisliti o drugim načinima pronalaska vojnika, rekao je Bauer.

- To je ili regrutacija ili mobilizacija, poručio je.

Rusija zasad nema takvih problema. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nedavno je upozorio da Kremlj planira mobilizirati još 300.000 vojnika do početka lipnja, a britansko ministarstvo obrane vjeruje da Rusija dovodi 30.000 novaka svakog mjeseca, gotovo u potpunosti putem prisilnog novačenja.

Iako je Rusija ispraznila svoje granice s NATO-om kako bi vojnike poslala u borbu u Ukrajini, europski dužnosnici vjeruju da Kremlj namjerava udvostručiti brojku od gotovo 19.000 vojnika koje je imala na istočnom krilu NATO-a prije rata.

- Veliko je pitanje hoće li rusko društvo doista podnijeti takvu žrtvu, rekao je Leon Aron, viši suradnik na američkom Institutu Enterprise, think tanku iz Washingtona.

- Putin trči maraton protiv Zapada, Ukrajine i vlastitog društva, poručio je.

Čak i usred tog maratona, Sjedinjene Države vjeruju da se ruska vojska "gotovo u potpunosti rekonstruirala" u posljednjih nekoliko mjeseci, rekao je zamjenik američkog državnog tajnika Kurt Campbell na okupljanju CNAS-a ranije ovog mjeseca.

Kina, s druge strane, možda ne bi željela trčati maraton protiv Sjedinjenih Država ili drugih zapadnih sila. S obje strane Atlantika dužnosnici i stručnjaci sada također razmišljaju o mobilizaciji u smislu odvraćanja. Dužnosnici NATO-a razmišljaju o opciji dovođenja dviju američkih divizija preko Atlantskog oceana da pomognu ako dođe do aktiviranja NATO-ovog Članku 5., kao jednu od svojih glavnih mjera odvraćanja od Rusije - a riječ je o brojci između 45.000 i 90.000 vojnika.

- Svi signali pokazuju da su Kinezi prestravljeni opcijom dugotrajnog sukoba. Mobilizacija u SAD-u signalizira da imamo sposobnost i volju uključiti se u dugotrajni sukob, što je, nadajmo se, ono što ih sprječava da povuku obarač na prvom mjestu, rekla je Kuzminski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:31