NEMA MIRA

Veliki prosvjed Srba na sjeveru Kosova, Vučić ih podržao i pozvao na mir

Srbi su nakon uhićenja dvojice srpskih policajaca postavili barikade na sjeveru, a Priština je zatvorila dva prijelaza prema Srbiji

Prosvjed Srba na Kosovu

 Erkin Keci/Anadolu Agency Via Afp

Kosovski Srbi organizirali su u četvrtak, 13. dan otkad su postavili barikade na sjeveru, masovan prosvjed i zatražili od Prištine oslobađanje trojice uhićenih sunarodnjaka, u čemu ih je podržao i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Na jednosatnom prosvjedu okupili su se Srbi iz svih krajeva Kosova uz poruku da im "nitko ne može oduzeti Kosovo i Metohiju, jer je ono srce Srbije", izvijestili su beogradski i lokalni mediji.

Okupljeni da bi iskazali prosvjed "zbog ponašanja prištinskih vlasti" i "tražili pravdu za uhićene sunarodnjake", Srbi su razvili nacionalnu zastavu dugu 250 metara, noseći brojne transparente.

Srbijanski predsjednik Vučić poručio je uoči prosvjeda da će ih uvijek podržavati i pozvao ih da "čuvaju mir, jer je mir u najvećem interesu Srba i Srbije". Ocijenio je da je današnji skup "veliki, narodni i demokratski prosvjed" svih Srba s Kosova.

Prosvjed dolazi u vrijeme novog vala napetosti poslije odbijanja Srba, koje podupire službeni Beograd, da prihvate odluku Prištine o preregistriranju registarskih tablica izdanih u Srbiji i zamjeni za kosovske, te uhićenja trojice sunarodnjaka koje prištinska vlast optužuje za narušavanje ustavnog poretka.

image

Prosvjed Srba na Kosovu

Erkin Keci/Anadolu Agency Via Afp

Priština je, na preporuku međunarodnih dužnosnika, odgodila primjenu odluke o tablicama do travnja, dok je lokalne Srbe, koji su u znak prosvjeda napustili institucije, pozvala da se vrate.

image

Prosvjed Srba na Kosovu

Erkin Keci/Anadolu Agency Via Afp

Srbi su nakon uhićenja dvojice srpskih policajaca postavili barikade na sjeveru, Priština je zatvorila dva prijelaza prema Srbiji, a zapreke na cestama ostale su unatoč pozivima veleposlanstava SAD-a i Velike Britanije, te njemačkog veleposlanika u Prištini da ih se ukloni prije Božića.

image

Prosvjed Srba na Kosovu

Erkin Keci/Anadolu Agency Via Afp

Po Vučićevim riječima, Srbi za povratak u institucije traže formiranje Zajednice srpskih općina, "što je bio prvi uvjet u Briselskom sporazumu".

Također je poručio da se u potpori sunarodnjacima "neće kriti od velikih i moćnih u svijetu", ali da će biti "dovoljno odgovoran" da ih pozove "da čuvaju mir, staloženost, trpeljivost i strpljenje".

image

Prosvjed Srba na Kosovu

Erkin Keci/Anadolu Agency Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2023 10:12