SJEVERNA LIGA

VELIKI PROSVJED U ITALIJI 'Nismo rasisti, ali prestanite spašavati imigrante na Mediteranu'

 AFP PHOTO / MARINA MILITARE / AFP PHOTO / MARINA MILITARE

MILANO - Više tisuća pristaša Sjeverne lige, talijanske regionalne stranke koja zagovara zatvaranje vrata useljenicima, prosvjedovalo je u subotu u središtu Milana, tražeći da vlasti obustave operaciju spašavanja imigranata na Mediteranu "Mare nostrum", izvješćuje AFP.

Sjeverna liga smatra da operacija "Mare nostrum" samo još više potiče ilegalno useljavanje u zemlju.

"Nezaposlenost (u Italiji) iznosi 15 posto, nisu nam potrebni strani radnici", "Nismo rasisti, samo realisti" i "Stop invaziji", samo su neki od transparenata koji su se mogli vidjeti na trgu Duomo u samom srcu grada, gdje je govorio Matteo Salvini, regionalni vođa stranke za Lombardiju.

Istovremeno je na inicijativu društvenih organizacija upriličen "proturasistički" skup, no policija je zapriječila sudionicima marša pristup trgu Duomo. Od listopada 2013. pomorske jedinice uključene u operaciju "Mare nostrum", obalna straža i trgovački brodovi koji se često nađu u blizini havarije imigrantskih brodica, spasili su oko 150.000 ljudi, objavilo je Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice (UNHCR). U pokušaju da se domognu talijanske obale u istom je razdoblju živote izgubilo oko 4000 ljudi.

Operacija spašavanja "Mare nostrum" pokrenuta je u listopadu 2013. nakon pogibije 366 imigranata u brodolomu u vodama otoka Lampeduse, južno od Sicilije. U studenome ove godine pokreće se nova operacija "Triton", koju će voditi Europska agencija za upravljanje granica (Frontex).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 20:16