PETORICA UHIĆENIH

Veliki prosvjed u Prištini zbog silovanja djevojčice (11): Bojom gađali državne zgrade, šef policije dao ostavku

Petorica muškaraca optuženi su da su seksualno zlostavljali djevojčicu nekoliko sati usred bijela dana u parku u Prištini u subotu

Prosvjed u Prištini

 Twitter

Navodno silovanje 11-godišnje djevojčice na Kosovu potaknulo je tisuće ljudi na prosvjed dva dana zaredom, prenosi Euronews.

Prosvjednici su u četvrtak marširali središtem glavnog grada Prištine s transparentima "Tražimo zaštitu djevojčica i žena" i "Educirajte dječake", tražeći reakciju vlasti.

Crvena boja bačena je i na sjedište kosovske vlade i ministarstvo pravosuđa, otkrivaju fotografije objavljene na društvenim mrežama.

Prosvjede su organizirali nevladina organizacija Feministička akcija i Reflection Collective, a jedna od organizatorica, Trina Binaku, rekla je kako je silovanje 11-godišnje djevojčice simbol kosovskog "patrijarhalnog sustava".

Petorica osumnjičenih muškaraca, uključujući trojicu maloljetnika, optuženi su da su seksualno zlostavljali djevojčicu nekoliko sati usred bijela dana u parku u Prištini u subotu. Svi su uhićeni i određen im je pritvor od 30 dana.

Šef kosovske policije podnio je ostavku u srijedu zbog "profesionalne savjesti".

Binaku je rekla okupljenima da će se prosvjedi nastaviti sve dok vlada ne uvede učinkovite mjere za kažnjavanje rodno uvjetovanog nasilja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:01