SITUACIJA ESKALIRALA

Veliki prosvjedi u Kolumbiji zbog porezne reforme: Dvadesetak ljudi poginulo, ministar dao ostavku

Predsjednik je najavio izradu novog prijedloga porezne reforme, nakon prosvjeda u kojima je poginulo 18 civila i jedan policajac
 Luis Robayo/AFP

Kolumbijski ministar financija podnio je ostavku, nakon što je povučen njegov prijedlog porezne reforme koji je izazvao višednevne prosvjede u kojima je poginulo dvadesetak, a ranjeno više od 800 osoba.

"Moj ostanak u vladi otežao bi brzo i uspješno postizanje konsenzusa" potrebnoga za izradu novoga prijedloga reforme, priopćio je Alberto Carrasquilla, koji je na dužnosti ministra financija bio od dolaska na vlast predsjednika Ivana Duquea 2018. godine.

Predsjednik države najavio je u nedjelju povlačenje nacrta i izradu novoga, nakon prosvjeda u kojima je, prema podacima ureda pučkoga pravobranitelja, poginulo 18 civila i jedan policajac.

Ministarstvo obrane izvijestilo je da je u prosvjedima ranjeno 846 osoba, od kojih 306 civila te da je u nemirima koji su izbili tijekom nekih prosvjeda od 28. travnja privedena 431 osoba.

Nakon što je vlada u nekim gradovima angažirala vojsku, nekoliko nevladinih organizacija optužilo je policiju da je pucala na civile.

Ministar obrane Diego Molano ustvrdio je da su incidenti tijekom prosvjeda bili "unaprijed planirani i organizirani" te da ih "financiraju disidentske skupine FRAC-a", koji je odbacio mirovni sporazum potpisan 2016. godine.

Osim toga, izvijestio je o štetama počinjenim na 313 prodavaonica, 94 banke, 69 stanica javnog prometa, 36 bankomata i 14 naplatnih kućica.

Pod pritiskom masovnih prosvjeda, koji su počeli 28. travnja i nastavili se sljedećih dana, predsjednik je u nedjelju najavio povlačenje porezne reforme koja je predstavljena parlamentu 15. travnja.

Istaknuo je da će predstaviti novi nacrt u kojemu neće biti najspornijih točaka, među kojima je i povećanje PDV-a na robu i usluge, kao i povećanje poreza na dohodak za neke skupine.

Početni prijedlog izazvao je oštre kritike oporbe, sindikata pa čak i predstavnika stranke na vlasti, koji su ocijenili da bi porezna reforma previše pogodila srednju klasu te da je neprimjerena dok pandemija pogoršava gospodarsku krizu.

Unatoč najavljenom povlačenju prijedloga reforme, nekoliko stotina prosvjednika ponovno je u ponedjeljak izišlo na ulice Bogote, Medellina, Calija i Barranquille.

Nacionalni štrajkaški odbor, koji je pokrenuo prosvjede, pozvao je na novi prosvjed u srijedu, premda je u većini gradova ograničeno kretanje dok zemlja prolazi kroz treći val pandemije covida 19, s više od 2,9 milijuna slučajeva zaraze i više od 75 tisuća mrtvih od njezina početka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2022 00:38