StoryEditor
PAPA U MIRU IH ODBIO

VELIKI RAT IZA KULISA Konzervativni kardinali pokušali napasti papu Franju uz pomoć Benedikta

 AFP

VATIKAN - Papa emeritus Benedikt XVI., koji od odreknuća u proljeće 2013. povučeno živi u nekadašnjem samostanu na vatikanskom brežuljku, kategorički je odbio odazvati se pozivima konzervativnih kardinala da im ponudi potporu protiv otvaranja Crkve onima koji žive izvan propisa, kako je to za vrijeme izvanredne sinode o obitelji zagovarao papa Franjo, piše u nedjelju talijanski dnevnik Repubblica.

Sinoda je završila usvajanjem dokumenta koji pokazuje da se Crkva kreće u pravcu otvaranja, ali bez suglasja oko tri kontroverzne točke o razvedenima i homoseksualcima.

Benedikt XVI., koji se smatra potpornim stupom doktrine, u nedjelju je na Trgu svetog Petra nazočio misi za kraj sinode i beatifikaciji pape Pavla VI.

Prema dobro obaviještenim izvorima na koje se poziva talijanski dnevnik, Benedikt XVI. je kardinalima koji od njega traže potporu, negodujući protiv aktualnog Pape, odgovorio: "nisam ja Papa, nemojte se meni obraćati". A svom nasljedniku je poslao poruku kako bi mu prijateljski ponudio svoju teološku pomoć.

"Kada Benedikt XVI. govori, to je uvijek da bi podržao Franju", tvrde "dobro upućeni", ističući da bivši poglavar Katoličke Crkve "apsolutno odbija da ga se zloupotrijebi protiv njegovog argentinskog nasljednika".

Možda je i zbog toga papa Franjo, kako bi mu zahvalio na moralnoj i intelektualnoj potpori, u svom govoru na kraju sinode, citirao riječi svog prethodnika.

"Toliko komentatora je zamišljalo Crkvu u sukobu, gdje je jedna strana protiv druge... zadaća Pape je da jamči jedinstvo Crkve", kazao je Franjo, dodavši da bi se bio zabrinuo da nije bilo živahnih rasprava.

Papa Pavao VI. proglašen blaženim

Papa Pavao VI. koji je vodio Katoličku Crkvu tijekom zahtjevnog razdoblja nakon Drugog vatikanskog koncila proglašen je u nedjelju blaženim.

Papa Franjo služio je misu koja je na Trgu svetog Petra okupila kardinale i biskupe koji su dan ranije završili sinodu, kao i vjernike koji su došli odati počast Pavlu VI. Nazočan je bio i papa u miru Benedikt XVI.

Papa Franjo često izražava veliko poštovanje prema papi Pavlu VI., Giovanniju Battisti Montiniju, hipersenzibilnom crkvenom poglavaru krhka zdravlja koji je morao donositi teške odluke tijekom 15-godišnjeg pontifikata, nakon smrti Ivana XXIII., između 1963. i 1978.

Neki ga smatraju najvažnijim papom 20. stoljeća, čak važnijim i od Ivana Pavla II.

Autor je enciklike "Humane Vitae" koju je papa Franjo nazvao proročanskom i kojom je potvrđeno crkveno protivljenje kontracepciji.

On je završio Drugi vatikanski koncil, ekumenski sabor koji je otvorio Katoličku Crkvu prema drugim vjerama i suvremenom društvu. Dok mu konzervativci nisu naklonjeni zbog provedbe reformi koje su dogovorene na tom koncilu naprednija struja ga kritizira što u reformama nije išao dovoljno daleko.

Liberalne snage u Europi i SAD-u također mu nisu bile naklonjene nakon što je potvrdio zabranu korištenja kontracepcije 1968.

Neobjašnjivo ozdravljenje fetusa, koje se pripisuje njegovu zalaganju, priznato je ove godine kao čudo što je omogućilo njegovo proglašenje blaženikom. Trudnici su liječnici savjetovali medicinski indiciran pobačaj, no ona ga je odbila te se molila papi. Dijete danas ima 13 godina i zdravo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2020 03:26