ZAVADILO IH BOGATSTVO

VELIKI RAT ZA NASLJEDSTVO U JEDNOJ OD NAJBOGATIJIH NJEMAČKIH OBITELJI Na vidjelo izašli detalji oporuke suosnivačice megakompanije

Ilustracija, unutrašnjost trgovine Aldi
 Peter Summers / Reuters

Cäcilie Albrecht, pokojna supruga također pokojnog Thea Albrechta, jednog od osnivača njemačkog trgovačkog lanca Aldi, svojom je oporukom izazvala pravi rat u obitelji nakon što se doznalo da ih je isključila iz podjele enormnog bogatstva.

Cäcilie je preminula krajem prošle godine, a bijes petorice sinova i snahe izazvala je oporukom u kojoj ih je optužila za rasipništvo: neumjereno trošenje tvrtkinog novca i rasipanje milijuna za financiranje vlastitog luksuznog životnog stila.

Najveći njemački poslijeratni uspjeh

Kako piše britanski Guardian, Cäcilie je s Theom i njegovim bratom Karlom sudjelovala u stvaranju poslovnog carstva "skromnih" trgovina, odnosno trgovina s namirnicama niže cijene, još od 1946., kada je ideja prve trgovine realizirana u Essenu. Ideja se prometnula u najveći poslijeratni uspjeh u Njemačkoj.

Theo je umro 2010., njegov brat četiri godine kasnije, a Cäcilie je dočekala 92. godinu kao jedina nasljednica golemog bogatstva. Kompanija Aldi, što je kratica za Albrecht Diskont, danas je jedan od vodećih igrača na svjetskoj trgovačkoj sceni. Već 1960. išlo im je toliko dobro da su poslovanje podijelili u dvije tvrtke - Aldi Nord koja "operira" na području Francuske, Španjolske i Nizozemske, te Aldi Süd koja drži trgovine u Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Kini, Australiji te još nizu zemalja. Obje imaju više od deset tisuća trgovina, a promet im se procjenjuje na više od pedeset milijardi eura godišnje.

Pokojna Theova supruga sve do smrti zadržala je ključnu ulogu u kompaniji na čelu odbora Fondacije Markus, koja je vlasnik 61 posto dionica Aldi Norda. Još 19,5 posto drži njezin sin Theo kroz fondaciju Lukas, te fondacija Jakobus koju je do smrti 2012. vodio njezin sin Berthold.

Obitelj je iritirala besramnim pokazivanjem bogatstva

Otkriveno je kako je u oporuci napala Babette Albrecht, Bertholdovu udovicu, te njihovo petero odraslo djece, za nestanak sto milijuna eura s računa fondacije Jakobus. Babette je navodno čitavu obitelj iritirala svojim besramnim pokazivanjem bogatstva. Kupovala je basnoslovno skupe umjetnine i oldtimere te se voljela družiti sa slavnima i poznatima.

Oporuka je, piše Guardian, pročitana na sudu u Essenu tijekom veljače, no tek se sada saznalo za njezin sadržaj, prema kojem je Cäcilie inzistirala da Babette i njezina djeca ne smiju imati nikakvu ulogu u kompaniji.

- Ovim dokumentom poduzimam mjere kako bi se zaštitila filozofija naše obitelji - služiti konzorciju Aldi Nord i njegovati ga, a u isto vrijeme vlastite interese stavljati na stranu kroz skroman i primjeren način života - napisala je Cäcilie.

U oporuci je otkrila i kako je njezin pokojni sin Berthold i sam sumnjao u sposobnost svoje djece da vode zahtjevan posao.

- Dok je bio živ izražavao je bojazan da njegova djeca neće imati poštovanja prema životu i radu mog supruga koji je, uz moju podršku, stvorio kompaniju, te da neće imati odgovornost spram tisuća zaposlenika tvrtke.

Babette Albrecht angažirala je odvjetnika Andreasa Urbana koji je ustvrdio kako iz pijeteta i radi digniteta svoje klijentice ne želi potvrditi autentičnost sadržaja oporuke. Rekao je da su Bertholdovi sinovi dosad dobro upravljali kompanijom, o čemu, dodaje, svjedoči i značajan priljev financijskih sredstava iz fondacije Jakobus u Aldi Nord.

Bila neizostavna na zabavama

Guardian piše da je Babette ipak živjela pomalo ekstravagantno. Pojavljivala se u plesnim reality showovima, raznim društvenim događanjima i zabavama, davala intervjue lifestlye magazinima... Njemački mediji tako su je prozvali "Veselom udovicom", aludirajući na njezinu suprotnost ostalim članovima obitelji koji su uvijek živjeli skromno i samozatajno.

Njezini poznanici otkrili su i da je Babette svog muža opisivala kao problematičnog alkoholičara te da se nakon njegove smrti ponašala kao da je "puštena s lanca" nakon mnogo godina, piše Guardian.

Pravna bitka se nastavlja, no malo je toga što obitelj može učiniti protiv valjanje oporuke udovice suosnivača tvrtke. U međuvremenu, analitičari upozoravaju kako u kompaniji nije baš sve tako bajno, tvrdeći da su ostvarili značajne gubite u Njemačkoj prošle godine te da im zaradu trenutno donosi samo međunarodno poslovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:45