UVUKLI SE U SVE PORE

Veliki skandal u Njemačkoj, stvari se otimaju kontroli: ‘Prva nagrada? Auschwitz!‘

Ne pamti se ovakav uzlet radikalne desnice u najvećem europskom gospodarstvu

Protesti njemačkih nacionalista

 /Profimedia

Antisemitski pamflet koji je kružio srednjom školom u južnoj Njemačkoj prije 35 godina u središtu je političkog skandala koji utječe na izbornu kampanju u Bavarskoj i šire.

Hubert Aiwanger, zamjenik bavarskog premijera i ministar gospodarstva velike i utjecajne južnonjemačke pokrajine Bavarske, priznao je tijekom vikenda da je bio umiješan u distribuciju antisemitskog letaka tijekom srednjoškolskih godina u kasnim 80-ima. Aiwanger se sada suočava sa sve većim pritiskom da odgovori na nezgodna pitanja, uz pozive na ostavku.

Aiwanger je vođa desničarske stranke Slobodni glasači, koja je aktivna diljem Njemačke, ali je posebno uspješna u Bavarskoj, gdje je posljednjih tjedana stekla sve veću popularnost, što se uglavnom pripisuje Aiwangeru.

‘Tko je najveći izdajica domovine?‘

Budući da su izbori za ovu njemačku saveznu državu zakazani za 8. listopada, svaka produljena polemika u vezi političara mogla bi utjecati ne samo na popularnost njegove stranke, već i na premijera Bavarske Markusa Södera iz Kršćansko-socijalne unije (CSU) desnog centra. Söderov CSU vlada u koaliciji s Aiwangerovim Slobodnim biračima i mnogi vjeruju da Söder ima namjeru postati kancelar, prenosi Politico.

Njemački dnevnik Süddeutsche Zeitung prvi je prošlog petka izvijestio o pamfletu u kojem se opisuje izmišljeno natjecanje pod naslovom "Tko je najveći izdajica domovine?" s prvom nagradom "Slobodan let kroz dimnjak Auschwitza", što je sablasna referenca na nacistički koncentracijski logor u kojem je tijekom Drugog svjetskog rata ubijeno najmanje milijun Židova.

Unatoč tome što je Aiwanger kategorički negirao autorstvo teksta, za koji kaže da ga smatra "odvratnim i nehumanim", politička galama oko antisemitskog pamfleta i dalje eskalira.

"Ako su optužbe protiv Huberta Aiwangera točne, Markus Söder mora odmah povući posljedice i smijeniti svog zamjenika", rekla je Saskia Esken, sučelnica Socijaldemokratske stranke lijevog centra (SPD) kancelara Olafa Scholza, koja je u Bavarskoj u oporbi.

Scholz je u ponedjeljak preko glasnogovornika poručio da se incident "mora sveobuhvatno i odmah razjasniti", dodajući da bi mogle biti nužne "političke posljedice".

Opisali ga kao ‘obožavatelja nacista"

Aiwanger je tijekom vikenda priznao da je "jedan ili nekoliko primjeraka" letka pronađeno u njegovoj školskoj torbi u to vrijeme, što je rezultiralo disciplinskim mjerama protiv njega. To otvara pitanja, uključujući i ono zašto je nosio pamflet, u kojoj je mjeri bio uključen u njegovu distribuciju i zašto nije zanijekao autorstvo kada je uhvaćen.

image

Hubert Aiwanger i Markus Söder (u pozadini)

Sven Hoppe/Dpa Picture-alliance Via Afp

"Čak i ako Aiwanger možda i nije sam napisao letak, već ga je nosio sa sobom i distribuirao, odvratne i nehumane formulacije omogućuju donošenje zaključaka o načinu razmišljanja iza njegovih postupaka", rekla je Esken.

Nastavljajući na dugotrajne sumnje, Süddeutsche Zeitung je izvijestio da su bivši učitelji identificirali Aiwangera, koji je tada imao 17 godina, kao autora pamfleta i navodno ga opisali kao "obožavatelja nacista". Novine su također citirale izvješće stručnjaka koji kaže da je letak vjerojatno napisan istim pisaćim strojem kao i jedan od njegovih školskih eseja.

Aiwangerov brat Helmut, koji je 11 mjeseci stariji, ustvrdio je u izjavi tijekom vikenda da je on napisao tekst kad je bio "apsolutno bijesan u to vrijeme jer sam pao u školskoj godini". Helmut se pokušao distancirati od "sramotnog sadržaja" zbog kojeg "jako žali", ali je naglasio da je on, kao i Hubert, tada još bio maloljetan.

image

Hubert Aiwanger

Karl-josef Hildenbrand/Dpa Picture-alliance Via Afp

Središnje vijeće Židova u Njemačkoj navelo je u priopćenju da se letak "ne smije jednostavno odbaciti kao mladenački grijeh jer izravno gazi raspravu o nacionalsocijalizmu, koji je toliko važan za našu zemlju".

Söderov ured sazvao je poseban sastanak koalicijskog odbora u utorak, gdje će se od Aiwangera tražiti da odgovara na pitanja.

Rizici za Södera

Iako nije jasno koliko će incident utjecati na rezultat Aiwangerovih Slobodnih birača na izborima u listopadu, svakako postoji rizik od negativnog učinka na Södera i njegovu stranku.

Söderov CSU trenutačno ima potporu 39 posto glasača, što je daleko ispod rejtinga od najmanje 45 posto, koliko je njegova stranka uživala u Bavarskoj. Aiwangerovi Slobodni birači dobili su 11,6 posto glasova na posljednjim izborima 2018. godine, ali su krajem prošlog tjedna imali podršku 12 do 14 posto birača.

Svako daljnje smanjenje podrške CSU-u na listopadskim izborima u Bavarskoj narušilo bi Söderovu poziciju u mogućem pokušaju da ponovno postane kandidat za kancelara njemačkog bloka desnog centra CDU/CSU na općim izborima 2025.

Ukoliko ne dobije uvjerljive odgovore od Aiwangera, Söder bi mogao dignuti ruke od svog zamjenika nakon izvanrednog koalicijskog sastanka u utorak.

U ponedjeljak je bavarski premijer pokušao ostaviti dojam normalnosti situacije, objavivši slike s javnog festivala u Bavarskoj. "Na putu u zemlji: Sjajna atmosfera", napisao je Söder.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:41