POČEO JE KAOS

Veliki štrajk paralizirao Njemačku: Ne rade željeznice, zračne luke, javni prijevoz, pomorski promet...

Njemačke potrošačke cijene porasle su više nego što se očekivalo u veljači - za 9,3 posto u odnosu na godinu ranije
 Christof Stache/Afp

U Njemačkoj je u tijeku veliki štrajk prometnog sektora, jedan od najvećih posljednjih desetljeća u najvećem europskom gospodarstvu. U štrajku su željeznice, gotovo sve zračne luke te javni prijevoz u mnogim gradovima pa su na cestama ogromne gužve. Od zračnih luka u štajku nije jedino ona u Berlinu. Štrajk obuhvaća i vodni promet u Njemačkoj te uprave autocesta.

image
Ina Fassbender/Afp
image
Christof Stache/Afp
image
Christof Stache/Afp

‘Bolje jednodnevni štrajk nego da se ovo proteže još tjednima‘

Sindikati štrajkom žele do većih plaća zbog oštre inflacije i poskupljenja, ali i do boljih radnih uvjeta za oko dva i pol milijuna zaposlenih u prometnom sektoru u Njemačkoj, piše The Guardian.

Radnici u zračnim lukama, riječnim lukama, željeznicama, autobusima i linijama podzemne željeznice odazvali su se na poziv sindikata Verdi i EVG te sudjeluju u 24-satnom štrajku.

Ovaj jednodnevni štrajk posljednji je u višemjesečnim industrijskim akcijama koje su pogodile velika europska gospodarstva jer više cijene hrane i energije smanjuju životni standard.

Njemačke potrošačke cijene porasle su više nego što se očekivalo u veljači - za 9,3 posto u odnosu na godinu ranije.

Čelnik EVG-a Martin Burkert rekao je za izdanje novina Augsburger Allgemeine od ponedjeljka da poslodavci još nisu dali održivu ponudu i upozorio je da su mogući daljnji štrajkovi upozorenja, uključujući i tijekom nadolazećeg razdoblja uskrsnih praznika.

Čelnik sindikata Verdi Frank Werneke je za Bild am Sonntag rekao da je današnji štrajk bio najavljen dovoljno rano da se svi mogu prilagoditi.

Priznaje da će ovaj štrajk imati utjecaja na sve one koji putuju na posao i na odmor, no kaže:

- Bolje da se jedan dan u Njemačkoj ništa ne kreće i da se onda postigne prihvatljiva ponuda tarife za zaposlene, nego da to ne uspije i da se onda borba za radnička prava protegne tjednima i gdje će građani na kraju biti još mnogo teže pogođeni, rekao je Werneke, prenosi Deutsche Welle.

Ministar prometa Volker Wissing naredio je saveznim državama Njemačke da ukinu ograničenja na kamionske isporuke u nedjelju, dok je od zračnih luka tražio da dopuste polijetanje i slijetanje u kasnim noćnim satima kako bi putnici mogli stići do svojih odredišta.

image
Christof Stache/Afp
image
Christof Stache/Afp
image
Christof Stache/Afp

Spor oko plaća zbog inflacije

Sindikat Verdi predstavlja oko 2,5 milijuna zaposlenih u javnom sektoru, dok sindikat EVG predstavlja oko 230.000 radnika na željeznicama te autobusne prijevoznike.

Rijedak poziv na zajednički štrajk u Njemačkoj je eskalacija sve većeg spora oko plaća izazvanog inflacijom. Verdi traži povećanje mjesečnih plaća od 10,5 posto, a EVG traži povećanje od 12 posto.

Poslodavci su dosad odbijali zahtjeve te umjesto njih nudili povećanje od pet posto te dvije jednokratne isplate od 1000 i 1500 eura tijekom ove i sljedeće godine.

Državna željeznička tvrtka Deutsche Bahn je jutros u potpunosti obustavila sve međugradske vlakove, a u zastoju su i brojne regionalne i lokalne veze.

Državna tvrtka poziva sindikate da se vrate za pregovarački stol i kaže da je štrajk neutemeljen i nepotreban.

Njemačko udruženje zračnih luka priopćilo je da je ovo prešlo svaku zamislivu i opravdanu mjeru, a procjenjuju da će štrajk utjecati na oko 380.000 putnika u zračnom prometu.

Uz inflaciju od 8,7% u Njemačkoj u veljači, poslodavci su optužili predstavnike radnika da pridonose problemu svojim zahtjevima za povećanjem plaća, dok oni smatraju da poslodavci trebaju snositi teret naglo rastućih troškova života.

Treći krug pregovora o plaćama zaposlenih u javnom sektoru u Njemačkoj trebao bi početi danas.

Neki su se sindikati ipak uspjeli izboriti za povećanje plaća. Tako su, primjerice, zaposlenici pošte ispregovarali povećanje plaća od 11,5% ranije ovog mjeseca, a u studenom je najveći njemački sindikat IG Metall osigurao povišice od ukupno 8,5% za gotovo četiri milijuna zaposlenika koje zastupa.

Većina ima razumijevanja za štrajk

Prema ispitivanju koje je provela Njemačka novinska agencija dpa, unatoč velikim problemima koje donosi štrajk prometnog sektora u Njemačkoj većina građana ima razumijevanja za obustavu rada.

Prema anketi 55 posto ispitanika zajednički štrajk sindikata Verdi i EVG smatra „opravdanim“ ili „potpuno opravdanim“, a 38 posto akciju smatra „neopravdanom“ ili „potpuno neopravdanom“.

Ispitivanje je pokazalo da 69 posto ispitanih nije pogođen štrajkom jer ili ne ovisi o prijevoznim sredstvima ili je pronašlo neko alternativno rješenje za ponedjeljak.

U pravilu zaposleni ili učenici dužni su pojaviti se na radnom mjestu ili u školi usprkos štrajku prometnog sektora s obzirom na to da je štrajk najavljen nekoliko dana prije, a što, prema zakonu, omogućava pronalazak alternative.

image
Christof Stache/Afp
image
Ina Fassbender/Afp
image
Ina Fassbender/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 01:03