KRVOPROLIĆE

VELIKI TERORISTIČKI NAPAD U REGIJI OKO KOJE SE SPORE NUKLEARNE SILE Bombaš samoubojica zaletio se prema grupi vojnika, poginulo najmanje 12 ljudi

Najmanje dvanaest pripadnika indijskih postrojbi ubijeno je u prvom samoubilačkom napadu koji je zabilježen u regiji Kašmir u gotovo dva desetljeća.

Vjeruje se da je jedan od militanata vozio vozilo opremljeno teškim eksplozivom te došao blizu sjedišta policijskih rezervista, nakon čega je detonirao paklenu napravu. Sve se dogodilo netom iza 3 sata poslijepodne, u vrijeme kada je promet jak na tom predjelu, nedaleko velikog grada Srinagar.

- Konvoj koji je dolazio u Kašmir pogođen je snažnom eksplozijom koju je izazvao bombaš samoubojica. Bila je to vrlo moćna eksplozija koja je potpuno uništila autobus - rekao je Sanjay Sharma, glasnogovornik CRPF-a.

Prvi napad autobombom u 19 godina

Iako to još nije službeno potvrđeno, vjeruje se da je u napadu živote izgubilo najmanje dvanaest osoba. Očekuje se da će ta brojka rasti, javlja The Guardian.

Pakistanska militantna skupina Jaish-e-Mohammed prva je preuzela odgovornost za krvoproliće. Po njihovim riječima, napad je izveo Adil Ahmad Dar, lokalni borac nedavno regrutiran u skupinu.

Militantne grupe, podsjeća ugledni britanski list, bore se sa indijanskim sigurnosnim snagama već trideset godina. Razlog je želja tih skupina da se kvalitetnije podijeli vlast na Kašmiru, himalajskoj regiji podijeljenoj između Indije i Pakistana, te manjim dijelom u Kini, od kojih i Indija i Pakistan tvrde da je čitavo područje njihovo.

Iako su sporadični napadi relativno česti, punih 19 godina nije zabilježen niti jedan napad u kojem je korišten auto-bomba. No, da se nešto 'kuha' moglo se pretpostaviti, jer su u tri pucnjave samo ovog tjedna zabilježeni jedan smrtni slučaj te osmero ozlijeđenih.

Jaish-e-Mohammed teroristička je skupina za koju međunarodne organizacije vjeruju da je povezana s Pakistanom. Odgovorni su za niz krvavih napada krajem 2016., kada je poginulo 19 indijskih vojnika.

Indijski premijer Narendra Modi najstrože je osudio nasilje, javlja Guardian.

- Snažno osuđujem ovaj užasan čin. Žrtva naših hrabrih sunarodnjaka neće biti zaboravljena. Čitava nacija stoji uz obitelji hrabrih mučenika - napisao je Modi zaželjevši brzo ozdravljenje brojnim ozlijeđenim borcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:09