TRUSS NA METI

Veliki trenutak britanske premijerke prekinuo mini-incident: ‘Uklonimo ih!‘

Velik dio njezina govora na konferenciji konzervativaca bio je posvećen opravdanju gospodarskog plana vlade, koji trenutačno nailazi na kritike
 Oli Scarff/Afp

Liz Truss predstavila je program svoje vlade na konferenciji konzervativaca u Birminghamu pod sloganom ‘‘Pokretanje Britanije‘‘.

Truss je održala u srijedu ujutro prvi govor kao čelnica konzervativaca. Rekla je da je odlučna voditi Britaniju kroz ‘‘oluju‘‘ dok se obraćala stranci. ‘‘U ovim teškim vremenima moramo se pojačati. Odlučna sam pokrenuti Britaniju, izvući nas kroz oluju i postaviti nas na jaču osnovu kao naciju.‘‘

Izjavila je da se Britanija nosi s ‘‘globalnom ekonomskom krizom uzrokovanom covidom-19 i Putinovim užasnim ratom u Ukrajini‘‘.

Truss je pod pritiskom torijevskih zastupnika jer mora obraniti svoj plan povećavanja socijalnih davanja u skladu s inflacijom, a suočava se i s pitanjima o tome kako platiti vladine planove smanjenja poreza. Odluka još nije donesena, a pitanje je dominiralo konferencijom.

image
Oli Scarff/Afp

Velik dio njezina govora bio je posvećen opravdanju gospodarskog plana vlade, koji trenutačno nailazi na kritike. Truss je rekla da će njezina vlada graditi ceste, željeznice i energetske sustave, ulagati u poduzetništvo i rad. ‘‘Tako ćemo napredovati na našem dugoročnom putu do nacionalnog uspjeha.‘‘

Napala je stranačke oporbenjake nazivajući laburiste, Škotsku nacionalnu stranku i liberalne demokrate, ‘‘koalicijom protiv rasta‘‘, dok je u svojem zaključku obranila plan konzervativaca kao jedini mogući plan za Britaniju.

image
Oli Scarff/Afp

Nakon manje od mjesec dana, koliko je Truss na mjestu premijerke, samo 14 posto javnosti kaže da ima dobar dojam o njoj, prema anketi YouGova.

Sedamdeset i tri posto ju ne odobrava, a njezina ukupna neto ocjena naklonosti je - 59 bodova, što je niže od najgore ocjene od - 53 boda koju je dobio njezin prethodnik Boris Johnson u srpnju prije nego što je napustio dužnost. Konzervativna stranka ima neto naklonost od - 50 bodova. Vođa oporbe Sir Keir Starmer znatno je manje nepopularan jer je njegov rezultat naklonosti - 7 bodova, a laburista - 2 boda.

Govor Liz Truss prekinule su dvije aktivistice Greenpeacea u publici koje su predstavile transparent s natpisom "Tko je glasao za ovo?". Usred bijesa u publici, Truss je rekla: "Uklonimo ih".

Žene je iz konferencijske dvorane ispratilo osiguranje. Truss se zatim našalila da su počeli prosvjed prerano jer se spremala obratiti prosvjednicima poput njih u kasnijem dijelu svoga govora. Dvije aktivistkinje tražile su objašnjenje za vladin odgovor na politiku nulte emisije stakleničkih plinova.

Većina europskih zemalja, poput Njemačke ili Francuske, postavila je plan koji uključuje ulaganja u zelenu tranziciju, znanost, digitalizaciju i edukaciju. Diljem zapadnog svijeta vratila su se državna ulaganja nakon izlaska iz pandemije. Ali u Britaniji novi plan vraća se na smanjenje poreza na bogate i štednju za ostale.

Ministar financija Kwasi Kwarteng protivio se ukidanju porezne stope od 1% za one koji najviše zarađuju i rekao je da je to postalo ‘‘smetnja‘‘. Smanjenje poreza bilo je jedno od stavki mini-proračuna koje je prije manje od dva tjedna dovelo do tržišnih previranja i pada funte.

image
Oli Scarff/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2022 15:28