ZABRANA KONTAKTA S DJECOM

VELIKI UDARAC ZA CRKVU U SLOVENIJI Svećenik optužen da je seksualno zlostavljao učenicu

 AP

LJUBLJANA - Slovenski svećenik iz okolice Kopra, koji je osumnjičen za seksualno napastvovanje malodobne učenice stare 14 godina kojoj je bio kateheta, stavljen je u kućni pritvor, a crkvene su mu vlasti u međuvremenu zabranile kontakt s djecom, objavili su u petak predstavnici Katoličke crkve u Sloveniji.

Glasnogovornik koparske biskupije Božo Rustja izjavio je da crkva aktivno sudjeluje s civilnim vlastima u tom slučaju.

"Svjesni smo teških posljedica spolnih delikata, posebno ako je osumnjičenik pastoralni djelatnik", kazao je Rustja u vezi sa slučajem 54-godišnjeg katehete.

Policija u Kopru objavila je da se svećenik sumnjiči za kazneno djelo zloporabe položaja i spolnog čina s osobom mlađom od 15 godina, za što osobama kojima su djeca dana na skrb prijeti zakonska kazna od 3 do 10 godina zatvora.

Iako crkveni izvori navode da mediji pretjeruju sa sumnjama o raširenosti pedofilije među svećenstvom, priznaju da interno vode crkvene postupke u vezi više sumnjivih slučajeva. Zadnjih godina nekoliko je svećenika na civilnim sudovima bilo osuđeno za napastvovanje maloljetnih osoba koje su im bile povjerene kao vjeroučiteljima.

Najpoznatiji je slučaj nekadašnjeg župnika Francija Frantara iz župe Kašelj koji je 2008. bio pravomoćno osuđen zbog pedofilije te izbačen iz crkvenih redova.

Još ozloglašeniji je slučaj svećenika Karla Jošta iz župe Artiče, kojega je zbog spolnog napada u vrijeme kad je imala samo sedam godina i bila njegova vjeroučenica tužila danas odrasla žena. Jošt je osuđen, a umro je za vrijeme izdržavanje kazne u zatvoru, nakon čega je žrtva protiv crkve podnijela tužbu za odštetu u visini 50.000 eura, koja joj je u prvostupanjskom postupku i odobrena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:09