MOĆNI BLUE SPEAR

Veliki zaokret: Izrael dopustio da se Ukrajini pošalje njihov protubrodski raketni sustav?!

Blue Spear (5G SSM) jedan je od najsuvremenijih raketnih sustava kopno-brod i mogao bi imati presudnu ulogu u borbama za Azovsko i Crno more

Izrael dopustio da se Ukrajini pošalje njihov protubrodski raketni sustav Blue Spear

 Afp/iai

Ako je vjerovati ukrajinskom novinaru Rostislavu Demčuku, Izrael je pristao da se u Ukrajinu pošalje protubrodski raketni sustav njihove proizvodnje pod nazivom Blue Spear (5G SSM).

Estonija je kupila veći broj tih raketnih sustava od proizvođača Israel Aerospace Industries (IAI) u listopadu 2021. godine. Vlada Estonije podnijela je navodno zahtjev vladi u Jeruzalemu da Kijevu pošalju jedan od svojih sustava Blue Spear, na što su dobili pozitivan odgovor, prenosi Jerusalem Post. Ako je to točno onda je riječ o velikom zaokretu u politici izraelske vlade, koja je dosad imala vrlo neutralan stav po pitanju rata u Ukrajini.

Međutim, nedavne izjave ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova - da su Židovi najčešće najveći antisemiti, da nacistički vođa Adolf Hitler ima židovske korijene i slične - naišle su na prilično negodovanje u Jeruzalemu.

Blue Spear (5G SSM) jedan je od najsuvremenijih raketnih sustava kopno-brod i mogao bi imati presudnu ulogu u borbama za Azovsko i Crno more. Kada je kupovala taj sustav, Estonija je odabrala konfiguraciju u kojoj će rakete biti lansirane s kamiona koji nose lansirne kontejnere duljine 7,5 metara.

Domet raketa je 290 kilometara, lete uz površinu mora i subsoničnim brzinama. Posjeduju aktivni radar za lociranje meta te napredni sustav navođenja i ciljanja. Blue Spear može operirati danju i noću te u svim vremenskim uvjetima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2022 18:02