REPORT GOJKA DRLJAČE

Veliki zaokret u Njemačkoj: Planira se ukidanje restrikcija za određenu skupinu građana

U novom planu federalne vlade najavljuje se ukidanje svih mjera, ali tek kad se procijeni da je dosegnut kolektivni imunitet
Njemačka kancelarka Angela Merkel
 Annegret Hilse/AFP

U Njemačkoj počinje javna rasprava o tome trebaju li se ukinuti epidemiološke restrikcije za skupine građana za koje se može procijeniti kako je minimalna šansa da prenose zarazu. Bit će to ključna tema razgovora novog njemačkog summita kancelarke Angele Merkel i regionalnih lidera. Nijemci su sve zadovoljniji brzinom cijepljenja (čak 3,4 milijuna doza u prošlom tjednu), pa se postavlja pitanje treba li vratiti sva osnovna prava uskraćena epidemiološkim mjerama onima koji su se cijepili, osobama koje su preboljele COVID-19, svima koji mogu predočiti svježi negativni test, ali i onima za koje je logično pretpostaviti kako ne mogu značajno utjecati na transmisiju bolesti. Te skupine građana dobile bi pravo da bez ograničenja odlaze na putovanja, u trgovine, restorane, kazališta… tj. praktično žive normalno, što je u Njemačkoj, koja je ponovo uvela vrlo stroge mjere, trenutačno zabranjeno ili precizno regulirano. Nijemci su posebno zadovoljni što su dogovorili s proizvođačima cjepiva nove isporuke koje im jamče dodatno ubrzanje cijepljenja.

Njemačke federalne vlasti pripremile su papir u kojem se navodno temeljem znanstvenih osnova priprema liberalizacija epidemioloških mjera za dio stanovništva. Regionalnim liderima, sudeći prema pisanju Bilda, plasira se teza prema kojoj neće biti privilegiranih nego će se samo „ukloniti neopravdana ograničenja na fundamentalna prava“ onima koji više nisu rizični po pitanju širenja SARS-CoV-2 virusa.

U novom planu federalne vlade najavljuje se i ukidanje svih mjera, ali tek u trenutku kad se procijeni da je dosegnut kolektivni imunitet (ukupni udio onih koji su preboljeli kovid i cijepljenih u društvu). Prema sadašnjim procjenama u Njemačkoj smatraju kako je granica kolektivnog imuniteta negdje između 70 do 80 posto građana, ali tvrde kako to može ovisiti o pojavi novih sojeva virusa.

Ispod je grafikon koji pokazuje kako Njemačka, za razliku od Hrvatske, vrlo značajno ubrzava brzinu cijepljenja te je sada s 30 od 100 građana koji su primili barem jednu dozu iznad prosjeka EU. To je veliki uspjeh u mnogoljudnoj zemlji. Međutim, u cijepljenju Njemačka i dalje puno kasni u odnosu na Britaniju i Sjedinjene države.

image
Graf 1
Our World in Data/John Hopkins University

U svijetu je do sada administrirano oko milijardu doza cjepiva za COVID-19. Tri velike zemlje (Sjedinjene države, Kina i Indija) čine polovinu tog broja. Po udjelu potpuno cijepljenih (dvije doze) u svijetu prednjači Izrael s 60 posto cijepljene populacije. To je zemlja u kojoj se prema zbroju ukupno zaraženih koji su preboljeli kovid i cijepljenih može smatrati da je dosegnut kolektivnih imunitet.

Ispod je grafikon koji pokazuje kako su tijekom siječnja Izraelci zahvaljujući agresivnom cijepljenju uspjeli zaustaviti rast broja smrti. Smrtni slučajevi u Izraelu su sada praktično na zanemarivoj razini gledajući per capita. Za razliku, Hrvatska je kasnila u cijepljenju, te očigledno trpimo posljedice trećeg vala zaraze.

image
Graf 2
Our World in Data/John Hopkins University
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:29